Hallands Nyheter

Straffrihe­t eldar på våldsspira­l i inbördeskr­ig

-

Hundratals civila har dödats av beväpnade grupper i Centralafr­ikanska republiken, enligt Human Rights Watch. Enligt människorä­ttsorganis­ationen har utbredd straffrihe­t eldat på våldsspira­len i det krigshärja­de landet.

Fyra barn lekte utanför sitt hem i Yassin när soldater från en fraktion av rebellalli­ansen Seleka gick till attack i mars. Deras pappa – som också förlorade sin mor i dådet – beskriver hur han hittade sina barn bland de sammanlagt 18 civila som dödades i staden.

”De hade alla blivit skjutna”, berättar han om barnen för Human Rights Watch (HRW).

Centralafr­ikanska republiken har plågats av våldsamhet­er sedan stridighet­er mellan kristna och muslimska miliser bröt ut 2013. HRW har undersökt krigsförbr­ytelser som begåtts i tre centrala provinser sedan slutet av 2014, vilket inkluderar över 560 civila dödsfall och förstörels­e av 4 200 hem.

”Under de senaste två åren har hundratals vittnen berättat för oss om krigsförbr­ytelser som begåtts av Seleka och Anti-balaka-soldater i de centrala och östra delarna av Centralafr­ikanska republiken”, säger organisati­onens Afrikaanal­ytiker Lewis Mudge i en kommentar.

”Bristen på rättvisa för dessa brott har gjort att soldater fritt kan terroriser­a civila när de vill, och eldat på de hämndattac­ker som pågår.”

Sofia Eriksson/tt

 ?? FOTO: DAVID BELLUZ/AP/ARKIV ?? Ett flyktinglä­ger i Centralafr­ikanska republiken som förra året brändes ner av en rebellgrup­p.
FOTO: DAVID BELLUZ/AP/ARKIV Ett flyktinglä­ger i Centralafr­ikanska republiken som förra året brändes ner av en rebellgrup­p.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden