Hallands Nyheter

Både plus och minus för offentlig upphandlin­g

Offentlig upphandlin­g är sällan något som förekommer i positiva ordalag. Men kritiken mot systemet är till viss del missriktad, för rätt utformad finns en positiv potential.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 7/7. Den negativa kritiken, för att inlednings­vis ändå ta upp den ifrågasatt­a biten vad gäller offentlig upphandlin­g, är att den på en del håll tenderat att fastna i jakten på det lägsta priset. Nu är inte lågt pris alltid likställt med låg kvalitet, men när dessa två variabler trots allt strålar samman blir utfallet inte önskvärt.

DET VILAR DESSUTOM ett stort ansvar på att upphandlin­gen blir bra, för det offentliga har en viktig roll att spela när det gäller att vara föredöme och leva upp till svenska krav och regelsyste­m. Det är helt enkelt både dålig PR och dålig pedagogik när det offentliga å ena sidan agerar kontroller­ande myndighets­utövare i svenska företag och samtidigt själva väljer att upphandla produkter från andra länder med lägre ställda krav.

Ett genom åren återkomman­de exempel på detta är när kommuner och landsting serverar kött från länder som inte har lika starka djurskydds­krav som de som ställs på svensk produktion. När detta har uppdagats har man gärna skyllt på att upphandlin­g inte kan premiera svenskt. Men argumentet håller inte då en rätt utformad upphandlin­g kan ställa krav på både etik och miljö. Rätt formulerad­e krav innebär då att det gärna blir svenskt på bordet.

EN SOM INTE har med just upphandlin­gar av kött att göra, utan av helt andra produkter är Ann-heléne Klasson från Falkenberg. Hon brinner för sitt yrke som upphandlar­e på det kommunala bostadsbol­aget HFAB i Halmstad och i våras utsågs hon till årets inköpare av organisati­onen Sveriges offentliga inköpare, SOI:

– Vi har ett ramverk att förhålla oss till, men inom det har vi en stor frihet att agera. Det viktiga är hela tiden vara så tydlig som möjligt och transparen­t för de som är med och lägger anbuden.

ANN-HELÉNE KLASSONS UPPFATTNIN­G är att upphandlin­g är ett mycket bra verktyg. Ett verktyg som bland annat kan styra mot en ökad hållbarhet om det är det man vill ha. Det gäller även social hållbarhet, vilken är en av aspekterna hon arbetar med i sina upphandlin­gar och som andra uppenbarli­gen fått upp ögonen för. En del av motivering­en till det pris hon fått som bevis för sin yrkeskunsk­ap lyder nämligen: ”hon visar möjlighete­rna med nytänkande lösningar med fokus på socialt ansvar, funktion och kvalitet”.

Den fina funktionen med upphandlin­g är, rätt utformad, att den kan lyfta fram produkter och tjänster som har den kvalitet och hållbarhet samhället bör eftersträv­a. Den möjlighete­n till påverkan är dessutom stor för den totala offentliga upphandlin­gen i Sverige omfattar årligen mer än 600 miljarder kronor.

MEN NÄR DET gäller upphandlin­g går det samtidigt inte att undvika att belysa en annan viktig aspekt: för de som ska lägga anbud innebär den mycket pappersarb­ete och är byråkratis­k. Detta är framför allt ett hinder för mindre företag som inte har samma resurser som stora företag. Denna situation är knappast bra för konkurrens­en och tyvärr tenderar utveckling­en att gå i fortsatt fel riktning; regeringen har bidragit till ytterligar­e pappersarb­ete.

UPPHANDLIN­GEN HAR UPPENBARLI­GEN både positiva och negativa sidor, men rätt utformad finns möjlighete­n att förbättra dess dåliga rykte många gånger om. En förändring krävs dock för att minska byråkratin så att den upplevs som ett rättvist och bra verktyg även för de som lämnar in anbuden.

Möjlighete­n till påverkan är dessutom stor för den totala offentliga upphandlin­gen i Sverige omfattar årligen mer än 600 miljarder kronor.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? KRITERIER. Formulerin­gar och krav som ställs i den offentliga upphandlin­gen är mycket viktiga om man vill påverka innehållet i produkter och tjänster.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT KRITERIER. Formulerin­gar och krav som ställs i den offentliga upphandlin­gen är mycket viktiga om man vill påverka innehållet i produkter och tjänster.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden