Hallands Nyheter

4 frågor till...

- OLOF SVAHN

... Rose-marie Eriksson som är med och anordnar helgens medeltidsd­ag på Hunehals Borg i Kungsbacka.

Vem är du?

– Jag är ordförande för föreningen Hunehals Borg och vi vill genom en medeltidsd­ag skapa ett turistmål av en bortglömd plats. Vi är en ideell förening så vi orkar bara med en dag om året. Men alla pengar vi får in går till nästa års medeltidsd­ag.

Vad händer på lördag?

– Allt som hör till medeltiden, kan man säga. Man kan prova på bågskytte, rida på hästar och ta del av en riddaruppv­isning. Det här är ju fjärde året vi har en medeltidsd­ag och förra året hade vi tyvärr inga riddare, men i år kommer de tillbaka.

Vem är det här för?

– Man kan säga att medeltidsd­agen är främst för familjer, men alla är såklart välkomna. Vi ser exempelvis att den blir populärare för ”lajvare”, människor som klär ut sig tidsenligt och gör ett sorts levande rollspel. Det brukar bli ett litet skådespel mellan dem och riddarna.

Varför Hunehals borg?

– Den är lättingäng­lig och ligger på en väldigt vacker plats som också är nära Kungsbacka. Vi vill locka fler människor till den här platsen. Både för det historiska värdet av Hunehals borg men också för att det är en underbar plats. Från början var det en liten hamn, sen en parkering och nu är det en fin badplats. Men vi tror att platsen kan vara så mycket mer. För oss är det här mer än bara medeltidsd­agen. Vi ser det som ett turistproj­ekt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden