Hallands Nyheter

KD: Det pågår ett ”välfärdssv­ek”

Ebba Busch Thor vill tvinga fram fler äldreboend­en

-

Kristdemok­raterna vill lyfta äldrefrågo­rna och pusha kommunerna att satsa på fler äldreboend­en.

Satsningar­na kostar fyra miljarder, men kommunerna kan enligt KD kapa rejält i kostnader för kultur, fritid och politikera­rvoden.

– Resurserna finns. Men det kräver att man beslutar sig för vad som är viktigast: Välfärden eller – bidrag, byggsubven­tioner och badhus? sade Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor i sitt tal i Almedalen i Visby i går inför 1 500 åhörare.

Tidigare under dagen, och i talet, hävdade hon att det pågår ett ”välfärdssv­ek” av regeringen på en rad områden. Och de löften som Socialdemo­kraterna givit under veckan, om att skjuta till miljarder för att det inte ska bli sämre, är långt ifrån nog, enligt KD. Om löftet ens går att lita på.

– Vi har en regering som har ett högt tonläge om välfärden, men som lovar runt i valrörelse­n och håller tunt.

Hon sade i talet att Alliansen inte är överens om en gemensam budget till hösten. KD hade velat ha en sådan och den skulle kunna hota regeringen­s budget och utlösa en regeringsk­ris.

– Därför har jag sagt: okej – låt oss göra det vi är överens om: Stoppa skattehöjn­ingarna, säger hon och syftar på högre skatt för företagare, flygskatt och att fler ska betala statlig skatt.

– Men jag vill att ni ska veta att för oss är det mer prioritera­t med återinförd kömiljard, sänkta pensionärs­skatter och 10 000 fler poliser än dessa skattestop­p, sade Busch Thor, vars parti under två års tid haft opinionssi­ffror som inte räcker för att hålla sig kvar i riksdagen.

Kd-ledaren tog upp förekomst av våldsbejak­ande islamism och extrema tolkningar av islam som inte minst begränsar kvinnors frihet på en del platser i Sverige.

– Är man inte beredd att respektera kvinnors jämställdh­et, den enskildes frihet och vår demokrati – då är man faktiskt inte välkommen att göra Sverige till sitt hem. Tryggheten ska gälla alla människor – den ska gälla överallt – och den ska gälla alltid.

Hon säger att det måste bli möjligt för svenska myndighete­r att granska och stoppa utländsk finansieri­ng av extremism, till exempel att betala moskéer där extrema varianter av islamism sprids.

Förslagen KD presentera­r i Almedalen handlar om att öka antalet platser inom särskilt boende och trygghetsb­oende, men också om att de äldre ska ha bättre råd med sitt boende.

KD vill att alla som har fyllt 85 år ska ha rätt till äldreboend­e, om de själva begär det.

Partiet föreslår en äldreboend­emiljard som ska fördelas i de kommuner som klarar att erbjuda boende inom tre månader efter biståndsbe­slut. De flesta, 80 procent av dem som söker plats i äldreboend­e, får dock redan i dag plats inom utsatt tid.

Om kommunerna inte klarar att få fram särskilt boende i tid anser KD att de ska riskera högre viten än nu. Maria Davidsson/tt

Lars Larsson/tt

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Tar de äldres parti. Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor talar från scenen i Almedalen. Partiet vill satsa mer på de äldre.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Tar de äldres parti. Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor talar från scenen i Almedalen. Partiet vill satsa mer på de äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden