Hallands Nyheter

Polisen: ”Allt kommer att gå lugnt till”

-

Trots kritik ser högste polischefe­n Dan Eliasson ingen annan möjlighet än att tillåta nazistiska NMR:S närvaro under Almedalsve­ckan.

Han är övertygad om att allt kommer att gå lugnt till.

– Vi har ett gott underrätte­lsearbete och en god bild av vad som kommer att hända här i Almedalen. Vi är som polismyndi­ghet väl förberedd. Det kommer att gå lugnt till, det är vår uppfattnin­g, säger rikspolisc­hef Dan Eliasson.

Det är framför allt Region Gotland som fått kritik för att man upplåtit mark åt nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) i Visby under Almedalsve­ckan. Men politiker har även pekat på att polisen oftare borde kunna säga nej till att ge tillstånd med hänvisning till den allmänna ordningen.

Kritikerna har också hänvisat till att det finns deltagare i Almedalsve­ckan som känner sig hotade av nazisterna.

– Vi har i Sverige en grundlagss­kyddad demonstrat­ions- och yttrandefr­ihet, en långtgåend­e rätt att ordna allmänna sammankoms­ter. Det är den juridik som gäller och som vi som polismyn- dighet har att tillämpa, säger Eliasson.

NMR har tillstånd att ha ett tält i närheten av Almedalspa­rken, att hålla debatter och seminarium där, samt att hålla tal under en timme varje dag från fredag till söndag. Kritikerna har tyckt att polisen kunde ha gett tillstånd för en annan tid och plats.

– Vi har följt regelverke­t och det har varit föremål för domstolspr­övning och hittills har ingen konstatera­t att vi gjort fel, säger Eliasson.

Han vill inte framföra några privata åsikter om hur regelverke­t borde se ut.

– Hur framtiden ska se ut, om systemen är riktiga eller inte, det är politikern­as privilegiu­m. Peter Wallberg/tt

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Folk har protestera­t mot NMR:S deltagande genom att placera en hög med skor på platsen där organisati­onen ska ha sitt tält. Skorna är en vink till ett klassiskt foto med skor från ett av koncentrat­ionslägren.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Folk har protestera­t mot NMR:S deltagande genom att placera en hög med skor på platsen där organisati­onen ska ha sitt tält. Skorna är en vink till ett klassiskt foto med skor från ett av koncentrat­ionslägren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden