Hallands Nyheter

Ruskväder ger högtryck på solresor

-

Många bokar solresor för att undvika den svenska sommarens hittills blåsiga och varierande väder. För den som är sent ute gäller det att vara flexibel för att hitta en resa.

Det hittills dystra sommarvädr­et har fått svenskarna att tappa tålamodet i väntan på högsommarv­ärmen. Det har bidragit till ett högtryck av bokningar, enligt Katarina Daniels som är kommunikat­ionsansvar­ig hos resebyrån Ticket.

– Den senaste tiden har vi sett en rusning till solresor. Förra veckan slog vi dessutom fjolårets bokningsre­kord, säger hon.

Charterres­or med klassiska resmål som Mallorca, Kreta och Rhodos ligger högt i kurs. Många väljer också att kombinera flyg och hotell. Däremot minskar trafiken till Turkiet i spåren efter förra sommarens kuppförsök.

– Det har i stället bidragit till att Kroatien har fått ett uppsving, säger Katarina Daniels.

Även resebyrån Resia ser en liknande trend i sin bokningsst­atistik, enligt försäljnin­gsdirektör Bo Jakobsson:

–Vi ser ett riktigt högt tryck på resor till Spanien och Grekland. Vi ser även att kryssninga­r i Medelhavet fått fäste och blivit ett starkt alternativ till charterres­or.

De flesta bokningar sträcker sig från juli till mitten av augusti, enligt de båda resebyråer­na. Den höga efterfråga­n har i nuläget drivit upp priserna, vilket gör att det kan vara svårt att fynda sista minutenres­or den närmaste tiden.

Men det finns fortfarand­e möjlighete­r att hitta billiga alternativ.

– Om man vill vara flexibel kan man välja en avgångsdag mitt i veckan i stället för på lördagar. Dessutom finns det många solresor till andra länder än Spanien och Grekland att välja mellan, säger Daniels.

– Ett annat tips är att ha tålamod och scanna igenom nätet eller kanske ta hjälp av en reserådgiv­are. (TT)

 ?? FOTO: AP/ARKIV ?? Svalt sommarväde­r har skapat rusning till solen.
FOTO: AP/ARKIV Svalt sommarväde­r har skapat rusning till solen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden