Hallands Nyheter

Birgitta slutar efter 50 år på Strängbeto­ng

Birgitta Axelsson som fyllde 65 år 1 juli skulle bara jobba en sommar på Strängbeto­ng i Veddige. Det blev 50 år. 30 juni var sista arbetsdage­n.

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

– Jag har trivts jättebra och har haft trevliga arbetskamr­ater men det ska bli skönt att sluta. Jag har inga planer på vad jag ska göra med all ledig tid. Jag och min man har gjort det vi velat utan att vänta på pensioneri­ngen. Vi har unnat oss resor och livets goda, man vet ju inte var som väntar i framtiden, säger hon i sitt arbetsrum de sista dagarna på jobbet.

SEDAN BIRGITTA SOM nioåring flyttade från Vesene till Veddige, eftersom pappan fått arbete på Derome tågstation, har en stor del av livet kretsat kring Varberg, Veddige och Istorp. Birgitta som hade en vag dröm om att bli lärare fick sommarjobb på kontoret på Strängbeto­ng i Veddige 1973, och blev kvar.

– Det var helt annat då, mycket mindre och alla kände alla. De var snälla mot mig som var yngst, och såg till att jag fick skjuts till och från jobbet. När sommaren var slut erbjöds jag jobb som administra­tör och jag tackade ja.

GENOM ÅREN HAR Birgitta sett företaget växa. Hon arbetade med fakturor och inköpsräkn­ingar 1968-2005, och summorna ökade betydligt genom åren. På 80-talet infördes datorer.

– Man har svårt att förstå hur det var förr. Vi delade ut lönen i kuvert med pengar till de anställda var 14:e dag. Som ung tjej gick jag med en låda med alla pengarna över planen till den plats där lönekuvert­en delades ut. Så skulle man inte göra idag (skratt).

Birgitta funderade de första åren på att börja plugga och bli lärare, men hade vant sig vid att tjäna pengar. Och så kom barnen. 1976 flyttade hon och maken Lars till en gård i Istorp där barnen är födda och uppväxta.

Förutom arbete på var sitt håll drev paret sitt lilla jordbruk med Hereford nötkreatur som fick gå omkring med sina kalvar till hösten eftersom de var amkor.

– NÄR JAG fick barn trodde jag att jag skulle sluta på Strängbeto­ng, men jag blev erbjuden att arbeta deltid så jag kunde vara kvar. Det är jag glad över. När jag fick barnen arbetade jag 50 procent, när jag inte var föräldrale­dig, sen blev det 60 procent och sedan 2005 har jag arbetat 90 procent. Vi bor kvar i samma hus men en av våra söner tog över lantbruket för tio år sedan och har startat en gårdsbutik.

De tio senaste åren har Birgitta arbetat som löneadmini­stratör på företaget, ett jobb hon har gillat.

– Det har varit stimuleran­de och utvecklade på ett annat vis. Jag har hållit mig uppdaterad, det kommer hela tiden nya avtal man måste följa. Jag arbetar med lönerna för enheterna i Veddige, Örebro och Norberg, det handlar om 400 anställda inom tre avtalsområ­den. Byggnads är ett av dem, och där finns det de mest speciella och komplicera­de avtalen.

STRÄNGBETO­NG HAR genom åren blivit uppköpt och införlivat­s i allt större koncerner. Birgitta gillar inte den utveckling­en.

– Vi borde vara fler på en så här stor arbetsplat­s som i Veddige,,. men tjänster dras in och det görs omorganisa­tioner så arbetsuppg­ifterna delas ut på olika enheter. Det var bättre förr, alla kände varandra, vi var som en familj och det var smidigare och mindre komplicera­t.

När jag slutar kommer jag inte att ersättas av en ny, utan mina arbetsuppg­ifter kommer att läggas ut på fyra andra. Det är en tråkig utveckling. Så på ett sätt är det skönt att sluta nu.

SOM PENSIONÄR KOMMER Birgitta, som fyllde 65 år 1 juli, att inleda sin sommar som tidigare år.

– Vi kommer att vara i vår sommarstug­a i Träslövslä­ge. Vi är där så ofta vi kan. Så småningom kanske jag går med i en förening. Och så tycker jag om att läsa.

"Vi delade ut lönen i kuvert med pengar till de anställda var 14:e dag. Som ung tjej gick jag med en låda med alla pengarna över planen till den plats där lönekuvert­en delades ut. Så skulle man inte göra idag"

BIRGITTA AXELSSON

 ??  ?? MÅNGA FÖRÄNDRING­AR. Under de 50 år Birgitta arbetat på Strängbeto­ng i Veddige har det hänt mycket. Företaget som hartillhör­t Concolisko­ncernen sedan 90-talet såldes i våras av dess förre ägare LBO France till Bain Capital.
MÅNGA FÖRÄNDRING­AR. Under de 50 år Birgitta arbetat på Strängbeto­ng i Veddige har det hänt mycket. Företaget som hartillhör­t Concolisko­ncernen sedan 90-talet såldes i våras av dess förre ägare LBO France till Bain Capital.
 ??  ??
 ?? Bild: LENA BERGLUND ?? RECEPTIONE­N. Birgitta har gått åtskilliga meter i Strängbeto­ngs kontorsbyg­gnader i Veddige. De tio senaste åren har Birgitta arbetat som löneadmini­stratör.
Bild: LENA BERGLUND RECEPTIONE­N. Birgitta har gått åtskilliga meter i Strängbeto­ngs kontorsbyg­gnader i Veddige. De tio senaste åren har Birgitta arbetat som löneadmini­stratör.
 ?? Bild: LENA BERGLUND ?? TAKTIKSNAC­K. Birgitta Axelsson pratar med sin arbetskamr­at Britt Andersson som började på Strängbeto­ng 1973 och själv ska gå i pension i vinter.
Bild: LENA BERGLUND TAKTIKSNAC­K. Birgitta Axelsson pratar med sin arbetskamr­at Britt Andersson som började på Strängbeto­ng 1973 och själv ska gå i pension i vinter.
 ?? Bild: LENA BERGLUND ??
Bild: LENA BERGLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden