Hallands Nyheter

Gessle tillbaka på

MUSIK: ”INTE SÅ LÅNGT MELLAN HALMSTAD OCH NASHVILLE”

-

Först och främst. En vacker natt, som Per Gessles senaste album heter, är egentligen ingen soloskiva, och sommarturn­én med namnet En vacker kväll är ingen solosväng. Inte i betydelsen att Per Gessle arbetat ensam i studion eller att han kommer stå mol allena på scen. Tvärtom.

Som alltid omger sig Per Gessle med människor han tycker om och litar på, men inte nödvändigt­vis med folk som han har känt i många år.

– Nya i gänget är violiniste­n Malin-my Wall, som jag lärde känna alldeles nyligen hos Skavlan, samt Ola Gustafsson på pedal steel och trummisen Andreas Dahlbäck.

NYTT ÄR OCKSÅ upplägget med Nashville, dit Per Gessle i höstas for med sitt musikalisk­a entourage (Christoffe­r Lundquist, Clarence Öfwerman och Anders Herrlin) för att spela in sitt album.

– Jag är inget uttalat countryfre­ak, men jag märkte att min skivsamlin­g är märkligt centrerad kring Nashville, och att det finns mycket country i den musik jag växte upp med, allt från Lee Hazlewood till Neil Young.

PER GESSLE KÄNDE plötsligt att det var där, i Nashville, som han skulle spela in sin nya svensksprå­kiga skiva, i stan känd för sina skivbolag och glittrande countrygal­or, men kanske framförall­t för sina duktiga musiker.

Väl på plats i Music City tog Gessle och hans team hjälp av violiniste­n Stuart Duncan, munspelare­n Mickey Raphael och pedalsteel­proffset Dan Dugmore, tre rutinerade studiomusi­ker som arbetat med Willie Nelson, Dolly Parton, George Strait och Dwight Yoakam, och som höll på att golva Per Gessle med sin musikalite­t.

– De var så otroligt duktiga! Virtuoser alla tre, och jag önskar nästan att mina låtar hade varit längre så att de hade kunnat ta lite mer plats. Deras pålägg lyfte sångerna flera nivåer, Stuart Duncans fiol dansade balett med noterna, och vi synkade fint ihop.

TILL EN BÖRJAN var Per Gessle lite orolig för att de amerikansk­a proffsen skulle fnysa åt hans ”division tre-country” men så blev det inte alls.

– De var genuint intressera­de av min musik och sade, oberoende av varandra, att de aldrig hade spelat några liknande sånger tidigare. De fann något nytt och annorlunda i min musik, och det var såklart en jättekick! Det är inte så långt mellan Nashville och Halmstad när allt kommer omkring.

Vi sitter i Leif’s Lounge, nattklubbe­n inuti Hotell Tylösand som den pratglade men för dagen förkylde och lätt hostige Per Gessle köpte för drygt 20 år sedan ihop med affärsmann­en Björn Nordstrand. Tillsamman­s har de rustat upp och lagt ned mycket pengar på strandhote­llet som 2012 fick World travel awards pris för bästa svenska spa och som numera omsätter cirka 200 miljoner kronor.

I april kom Per Gessles första soloskiva på ett decennium. I går var det turnépremi­är i Helsingbor­g med både Gyllenehit­s och Billboarde­ttor. – Roxette finns inte längre men låtarna fortsätter leva, säger han.

”Jag är inget uttalat countryfre­ak, men jag märkte att min skivsamlin­g är märkligt centrerad kring Nashville”

”De fann något nytt och annorlunda i min musik, och det var såklart en jättekick!”

Ändå ser Leffes med sina senapsgula tegelvägga­r och stora fönster ut som en småtrist mellanstad­ieskola. Utifrån, vill säga, för därinne har den påkostade nattklubbe­n förvandlat­s till ett veritabelt museum för Gyllene Tider och Roxette.

BLAND DE RAKA, svarta skinnsoffo­rna trängs reklampost­ers och turnéaffis­cher med Per Gessles gamla gitarrer och hedersbety­gelser från amerikansk radio, som har spelat Usa-ettan It must have been love fyra miljoner gånger. Men framförall­t är väggarna täckta, nej be-

 ??  ?? PÅ TURNÉ. Per Gessle är på turné, efter att ha släppt nya albumet En vacker natt, som är inspelat i Nashville. Men publiken får också höra gamla favoriter.
PÅ TURNÉ. Per Gessle är på turné, efter att ha släppt nya albumet En vacker natt, som är inspelat i Nashville. Men publiken får också höra gamla favoriter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden