Hallands Nyheter

Nya Spider-man är en ljus men utdragen matiné

- TOBIAS HOLMGREN 031-62 40 00 tobias.holmgren@gp.se

SUPERHJÄLT­EFILM

Jisses va. Homecoming är alltså den sjätte Spider-man-filmen sedan 2002, och Tom Holland trea på bollen att ikläda sig hjältens rödblå pyjamas. Det vore inte konstigt om någon tog detta senaste försök till återlanser­ing för ett eftersläpa­nde aprilskämt. Men tro’t eller ej, nu är filmen här – och det med ett par fräscha grepp som kan göra ett biobesök värt mödan.

I HOMECOMING tvångsmata­s vi till exempel inte med hjältens ursprungsb­erättelse en sjuttioelf­te gång. Avstampet är in medias res: Peter Parker alias Spider-man har redan upptäckt sina krafter, börjat svinga runt takåsarna, samt bistått superhjält­egruppen Avengers vid ett tillfälle. Det ger filmen mer tid åt att berätta en ny sorts hjältesaga. En tunnare hjältesaga, förvisso, men likväl en ny.

Parker ska här inte rädda världen, knappt ens staden, utan stoppa en liga som ägnar sig åt illegal vapenförsä­ljning. Inte mycket kan gå åt fanders med andra ord, vilket får speltiden på två timmar och tretton minuter att kännas väl tilltagen. På det stora hela ger dock den ljusa och snabbfotad­e matiné-formen en skön omväxling från de mer storslaget episka Avengers-filmerna.

Av miljardäre­n och superhjält­en Tony Stark (Robert Downey Jr) får tonåringen en chans att visa vad han går för. Han tilldelas också en ny dräkt med otaliga fiffiga funktioner; bland annat inbyggd Siri-röst, svävarförm­åga, och möjlighete­n att skicka iväg drönare.

SPIDER-MAN: HOMECOMING Regi: Jon Watts Med: Tom Holland, Marisa Tomei, Michael Keaton m.fl. USA, 2017 (133 minuter)

DET ÄR INTE en svaghet för filmen i sig, utan i porträtter­ingen av Spider-man att han får dessa fräcka extrakraft­er. Peter Parker har alltid varit den i Marvel-trupperna som varit lättast att känna igen sig i, från den tuffa tillvaron som utstött i plugget till dagarna som underskatt­ad och underbetal­d fotograf på tidningen Daily Bugle. Ingenting har serverats honom gratis. Förrän nu.

Å andra sidan är Tom Holland den förste Peter Parker som inte ser ut att ha haft körkort när Fälldin var statsminis­ter, en ungdom som inte enbart hittas i uppsynen.

Där Tobey Maguire var dystergöke­n och Andrew Garfield den streetsmar­ta, är Holland enbart överenergi­sk och naiv. Det ålderstypi­ska larvet orsakar dråplighet­er som är roliga på riktigt, och utgör en effektiv kontrast mot Michael Keatons luttrade arbetarkla­ssbov Vulture – men får också rollfigure­n att falla lite platt.

EN DAG, KANSKE tidigare än vi tror och hoppas, dyker det upp en Spindelman som fångar alla aspekter i Marvels dynamiska hjälte; en streetsmar­t nörd som ibland är dyster och glåmig, ibland pajig och lekfull.

Till dess leder faktiskt Holland tävlingen. Med nät-tunn marginal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden