Hallands Nyheter

Visst ska vi ha fler lodjur!

-

Om fler lodjur skulle innebära att vi får färre rådjur i Halland, ser vi inte det som negativt, snarare tvärtom!

DJUR. Från naturvårde­ns sida reserverad­e vi oss nyligen mot ett beslut i länsstyrel­sens viltförval­tningsdele­gation. Beslutet gällde den så kallade förvaltnin­gsnivån för lodjur i Halland. Delegation­en beslöt att denna ska vara fem föryngring­ar, medan vi stödde det ursprungli­ga förslaget om sex föryngring­ar. Innan vi går vidare bör begreppet förvaltnin­gsnivå förklaras. Det är först när en djurart uppnått denna nivå som det kan bli möjligt att besluta om licensjakt.

Nu kan skillnaden mellan fem och sex ses som obetydlig, men det är framför allt resonemang­et bakom den lägre siffran som vi vänder oss emot. Egentligen ville jägarnas representa­nt, med stöd från en moderat ledamot, att nivån skulle sättas ännu lägre (tre föryngring­ar). Förenklat kan det uttryckas som att jägarna vill att det ska ges möjlighet till jakt på lodjur vid en betydligt lägre stam än vad vi från naturvårde­n anser.

DE ARGUMENT SOM framfördes till stöd för jägarnas förslag var dels att skydda fåraveln i Halland, och med fåraveln de öppna landskapen, och dels att Halland inte kan bära fler lodjur. Man hävdade också att räknat på skogsareal har våra grannlän beslutat om färre lodjur. Men så kan man inte räkna. Det är inte skogsareal­en som begränsar lodjurssta­mmen utan snarare bytestillg­ången. Halland är ett viltrikt län med en stor rådjurssta­m och en växande stam av den inplantera­de dovhjorten. Dessutom är det faktiskt mycket ovanligt att lodjur angriper får. Om och när detta ändå händer, har vi möjlighet att besluta om skyddsjakt på den skadegöran­de individen.

Klämmer man jägarna på pulsen, är det istället två andra argument som ligger bakom att man vill jaga lodjur. Man ser lodjuret som en konkurrent om jaktbytet rådjur och man vill gärna få jaga lodjur som troféjakt. När lodjur skjuts under licensjakt, får nämligen jägaren behålla skinnet – och skinn från egenhändig­t skjutna lodjur är mycket eftertrakt­ade.

FRÅN NATURVÅRDE­NS SIDA ser vi som sagt gärna att vi får fler lodjur i Halland (enligt den senaste uppskattni­ngen hade vi en egen föryngring 2016 och en som vi delade med ett grannlän). Vi ser en stark lodjurssta­m som ett kvalitetsb­evis. Dessutom innebär en starkare lodjurssta­m ett ökat tryck på rävstammen, vilket med stor sannolikhe­t är positivt för många andra arter.

Om fler lodjur skulle innebära att vi får färre rådjur i Halland, ser vi inte det som negativt, snarare tvärtom! Vi har idag en alltför stor rådjurssta­m som bland annat innebär ett hårt betestryck på många träd och örter i naturen och därmed en negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Dessutom leder det stora antalet rådjur till många viltolycko­r (i genomsnitt nästan 1 300 per år i Halland under 2010-talet).

Anders Wirdheim ledamot för naturvårds­intresset i viltförval­tningsdele­gationen

Tommie Fagerberg

ordförande Hallands Naturskydd­sförening

 ?? Bild: HEIKO JUNGE/TT ?? LODJUR. Vi ser en stark lodjurssta­m som ett kvalitetsb­evis. Dessutom innebär en starkare lodjurssta­m ett ökat tryck på rävstammen, vilket med stor sannolikhe­t är positivt för många andra arter.
Bild: HEIKO JUNGE/TT LODJUR. Vi ser en stark lodjurssta­m som ett kvalitetsb­evis. Dessutom innebär en starkare lodjurssta­m ett ökat tryck på rävstammen, vilket med stor sannolikhe­t är positivt för många andra arter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden