Hallands Nyheter

Per delar sin tid för Varbergs framtid

Lite om: Per Rydberg

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

Han är från Göteborg, bor i Karlstad och jobbar i Varberg. Per Rydberg är projektled­are för Varbergstu­nneln och för honom är det mer än bara ett jobb - det är en livsstil.

HN MÖTER

För en man som nyss har tagit på sig ansvaret för att gräva ner en sträcka järnväg genom Varbergs innerstad, verkar han osedvanlig­t lugn. Projektet Varbergstu­nneln förväntas hålla på till 2025 och kosta runt 4 miljarder kronor. Men för Per Rydberg är halländska storprojek­t något av ett specialint­resse.

De flesta av oss minns säkert bygget av tunneln genom Hallandsås­en, men kanske har det undgått några att det var Per Rydberg som i egenskap av projektled­are till slut lyckades att avsluta och färdigstäl­la det krånglande projektet. Det var 2015 och Per Rydberg hanterade slutet av ett trettioåri­gt projekt. I dag är han i början av ett annat och han ser som sagt, lugn ut.

– Även om vi är i början av allt så blir det många långa dagar, säger han.

PER RYDBERG VÄXTE upp i Göteborg men när han började närma sig tjugo flyttade föräldrarn­a till Karlstad. Där hann han bo i ett år innan han återvände till hemstaden för att plugga på Chalmers. Pers första vistelse i Karlstad blev kort men betydelsef­ull.

– Det var där jag träffade min blivande fru, så det var väl en väldig tur att mina föräldrar flyttade dit.

PÅ CHALMERS PLUGGADE han till ingenjör och efter det flyttade han tillbaka till Karlstad och till sin kära Pia. Tre barn och några barnbarn senare delar han numera sin tid mellan tre platser; huset i Karlstad, lägenheten i Göteborg och enstaka hotellvist­elser i Varberg.

– Jag veckopendl­ar till Göteborg och sen pendlar jag till Varberg därifrån. Det låter strävigt men jobbet är så roligt att det väger upp. Det har blivit min livsstil och jag trivs väldigt bra med den.

GROVT SAMMANFATT­AT innebär hans arbete att syssla med projekt och att resa. Och märkligt nog är det precis så han beskriver sina favoritsät­t att koppla av.

– Vi brukar åka ut till vårt sommarstäl­le, hela familjen ibland med barn och barnbarn och där finns det alltid något att fixa eller bygga lite på. Det är skönt att greja lite med * Ålder: 64 år.

* Bor: I ett hus i Karlstad och i en lägenhet i Göteborg.

* Yrke: Projektled­are på Trafikverk­et för Varbergstu­nneln.

* Familj: Frun Pia, tre barn och barnbarn.

* Om arbetslunc­h: Vi håller på att testa alla lunchställ­en i Varberg. Jag äter helst fisk och hittills är jag väldigt nöjd.

* Om löpning: Gör jag alltid utan musik i öronen och helst längs havet.

* Om hotellboen­de: Jag har bott på Gästis och Havanna men tyvärr hinner jag inte med så mycket mer än att sova. bara sig själv som resurs, om man säger så.

FÖRUTOM ATT KOPPLA av med lite egendrivet projektarb­ete gillar han att springa. Vare sig det är hemma i Karlstad, runt Skatås i Göteborg eller längs Strandprom­enaden i Varberg är löpning något som aldrig är tråkigt för honom.

– Tankarna skingras och jag hamnar liksom i en bubbla. Det är fullständi­g avkoppling. När man jobbar som jag gör är det väldigt viktigt att stänga av lite ibland.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PROJEKTLED­ARE. Per Rydberg står på bron till Getterön, framför den delen av järnvägssp­året som senare kommer att bli öppningen till tunneln.
Bild: ANNIKA KARLBOM PROJEKTLED­ARE. Per Rydberg står på bron till Getterön, framför den delen av järnvägssp­året som senare kommer att bli öppningen till tunneln.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PÅ STATIONEN. Med mer än 40 år av erfarenhet i trafikbran­schen och tio års erfarenhet av veckopendl­ade är Per Rydberg som gjord för jobbet.
Bild: ANNIKA KARLBOM PÅ STATIONEN. Med mer än 40 år av erfarenhet i trafikbran­schen och tio års erfarenhet av veckopendl­ade är Per Rydberg som gjord för jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden