Hallands Nyheter

Guider ska hitta boende åt flyktingar

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se CECILIA HAHNE HILGERS 010-471 53 00 Cecilia.hahnehilge­rs@hn.se

Varbergs kommun får en halv miljon kronor för att fixa bostäder till nyanlända. Satsningen riktar in sig på den privata fastighets­marknaden.

Varbergs befolkning ökar, men bostadsmar­knaden hänger inte med i samma takt. Nu får kommunen 547000 kronor av staten till ett projekt som ska arbeta för att ordna fram fler bostäder åt flyktingar.

DET SKA MAN göra genom att inventera den privata bostadsmar­knaden och öka kontaktern­a med privata hyresvärda­r. Pengarna ska i första hand gå till lönekostna­der till personal som ska jobba som så kallade bostadsgui­der.

– De ska vara ett stöd och komplement till kommunens bostadsenh­et, säger Mustafa Adanalic, integratio­nshandlägg­are på Länsstyrel­sen i Halland, som är dem som har beviljat pengarna. PROJEKTET VÄNTAS DRA igång i början av september och ska fortsätta till 2018.

– Arbetet ska bland annat ske genom annonserin­g, samverkan med samhällsfö­reningar, bostadsrät­tsförening­ar och mycket uppsökande verksamhet. Tanken är att bostadsgui­derna ska ge informatio­n om hur behovet ser ut och hur det går till att hyra ut till nyanlända, säger Mustafa Adanalic.

Utöver Varberg har Halmstads kommun beviljats två liknande projekt.

”Arbetet ska bland annat ske genom annonserin­g, samverkan med samhällsfö­reningar, bostadsrät­tsförening­ar och mycket uppsökande verksamhet”

MUSTAFA ADANALIC integratio­nshandlägg­are

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden