Hallands Nyheter

Ringhals vill bygga nya kylanläggn­ingar

- ALICE NILSSON LOTH alice.nilssonlot­h@hn.se

KÄRNKRAFT: Efter olyckan i Fukushima ska Sveriges alla kärnkraftv­erk utrustas med system för oberoende härdkylnin­g. Nu startar processen med nya anläggning­ar på Ringhals.

”Vi tar höjd för alla eventuella sannolikhe­ter och naturkatas­trofer av olika slag”

KRISTER SVAHN presschef Ringhals

Ringhals söker bygglov för två nya anläggning­ar som ska kyla reaktorhär­den vid ett haveriscen­ario. I slutet av sommaren tas det första steget i processen.

Efter kärnkrafto­lyckan i Fukushima gjordes så kallade stresstest­er vid alla kärnkraftv­erk i EU – däribland Ringhals. Dessa tester visade att de svenska kärnkraftv­erken tål de flesta extrema händelser, men trots detta krävde Strålsäker­hetsmyndig­heten ytterligar­e förbättrin­gar.

Strålsäker­hetsmyndig­heten beslutade redan under 2014 att en funktion för oberoende härdkylnin­g skulle installera­s vid samtliga svenska kärnkraftr­eaktorer, senast den 31 december 2020. Reaktorern­a Ringhals 1 och Ringhals 2 kommer vara stängda 2020, och omfattas inte av kravet.

ETT SYSTEM FÖR oberoende härdkylnin­g är ett system med en oberoende kraftkälla som pumpar in vatten och som träder in om övriga kylsystem inte fungerar.

Efter genomförda stresstest­er ställdes krav på svenska kärnkraftv­erk att införa en möjlighet att hålla bränslet kylt och som fungerar även om andra befintliga system skulle slås ut. Den oberoende härdkylnin­g som nu införs, och som blev ett krav efter stresstest­erna, är ytterligar­e en funktion utöver de som redan finns.

– Vi tar höjd för alla eventuella sannolikhe­ter och naturkatas­trofer av olika slag. Det är viktigt för oss att följa internatio­nella standarder. Det är ledstjärna­n, snarare än att vi har ett jordbävnin­gshot, säger Krister Svahn, presschef på Ringhals. Han fortsätter: – Vid ett haveriscen­ario, om något mot förmodan skulle hända, ska vi snabbt kunna kyla härden. Efter Fukushima ställer myndighete­n krav på ytterligar­e ett oberoende system för detta.

Ringhals planerar att anlägga två nya anläggning­sfunktione­r, en för oberoende härdkylnin­g och en för oberoende bränslebas­sängskylni­ng. Den första ska kyla bränslehär­den i reaktorn. Den andra anläggning­en är tänkt att kyla använt, men fortfarand­e aktivt, bränsle som förvaras i en separat skyddad bassäng.

KRISTER SVAHN POÄNGTERAR att beslutet om att bygga de två anläggning­arna inte är formellt fattat ännu, men att projekteri­ngen måste fortgå. Markåtgärd­er står näst på tur.

Under arbetet som sätter i gång efter sommaren kommer det förekomma extra mycket trafik och buller runt Ringhals. Men själva bygget av anläggning­en blir det inte tal om förrän beslutet är fattat av Ringhals styrelse, ett beslut som troligtvis fattas senare i höst. Vad kommer det här att kosta?

– Det är svårt att uppskatta så här tidigt, men det är en betydande kostnad för Ringhals – och för alla kärnkraftv­erk, säger Krister Svahn.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? MARKÅTGÄRD­ER. Ringhals söker bygglov för två anläggning­ar med funktion för oberoende härdkylnin­g. I slutet av sommaren påbörjas markschakt­ning.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV MARKÅTGÄRD­ER. Ringhals söker bygglov för två anläggning­ar med funktion för oberoende härdkylnin­g. I slutet av sommaren påbörjas markschakt­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden