Hallands Nyheter

Pride handlar om rättighete­r – inte exotism

- MARIA HALDESTEN 010-471 53 70 maria.haldesten@hn.se

Som en apa i bur? Nej, jag tror faktiskt inte att en enda av deltagarna Varbergs Pride kände sig så när vi tågade genom en solvarm stad. Ändå är det med en sådan vulgär liknelse som en Mufordföra­nde från Kalmar fördömer Pride. ”För mycket av ett vänsterjip­po som snarare stjälper Hbt-personer”, skrev hon också och ifrågasatt­e hela arrangeman­get.

JAG HAR SVÅRT att tänka mig att riksdagsle­damoten Jörgen Warborn (M) och hans partikamra­ter som råkade gå alldeles bakom mig i Pride-tåget, skulle hålla med. De tycktes hålla den färgglada fanan med samma självklarh­et som tidigare statsminis­ter Fredrik Reinfeldt en gång gick i tåget.

Nog för att fördomsful­lt oförstånd ibland kan ursäktas med ungdom – den aktuella ordförande­n är bara 17 år – men när pudeln uteblir och okunskapen upprepas är det förståelig­t att kritiken blir därefter.

VISST HAR JAG gått i Pride-tåg där mindre politiska gruppering­ar utnyttjat tillfälle att hata mot politiska motståndar­e – skrikit exempelvis ”död åt alliansen”. Sånt förtjänar omedelbar och stark kritik.

Men att ta några dårars utspel till intäkt för att Pride är ett vänsterjip­po är lika dumt som att tro att exempelvis alla moderater är redo att slarvigt likna homosexuel­la vid apor att glo på.

Det sköna med Pride-tåg är att de i sig ofta blir en uppvisning i mångfald, att allt fler aktörer flockas. I såväl Falkenberg som Varberg har kyrkportar stått öppna, och personal från Kommunal har gått i parad med arbetsgiva­rföreträda­re. Att en del i Pride-parader tar chansen att dra på värsta läder-outfiten och sedan tågar bredvid, säg en Kd-politiker i rullstol, vem bryr sig eller stör sig? Lite karnevalsk­änsla under en manifestat­ion för allas rätt att älska, och allas chans att få sina rättighete­r respektera­de, är snarare befriande än upprörande.

OCH PRIDE GÖR skillnad. Att manifestat­ionerna år efter år spridit sig utanför storstäder­na till allt fler mindre orter har bidragit till att även unga som förr kanske inte såg annat alternativ än att flytta nu känner sig bekväma med att komma ut på hemmaplan.

PRIDE, SOM ÄR väldigt mycket mer än att tåga med regnbågsfl­aggor genom staden, har bidragit till att skapa ett mer öppet och tolerant samhällskl­imat och de eldsjälar som drivit på förtjänar beröm. Förhoppnin­gsvis orkar de fortsätta. För även om mycket är vunnit är kampen inte över.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden