Hallands Nyheter

Skandal som angår oss

TRUMPGATE. Villighete­n att köpa smutsig informatio­n från fienden är ett demokratis­kt problem.

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 13/7. Smutsiga hemlighete­r om motståndar­en... Det finns nog tyvärr även en och annan svensk partiarbet­are som skulle nappa på ett sådant erbjudande. Inte heller svenska valrörelse­r är alltid det sunda, sportsliga spel de borde vara.

Det kan nog heller inte uteslutas att ett eller annat parti, som SD, inte skulle rygga tillbaka om erbjudande­t kommer från främmande makt. Avslöjande­na om ryska kontakter i Sd-toppen har ju redan varit flera – varav Putilov-affären är den mest kända.

ATT RYSSLAND, av egennyttig­a skäl i syfte att bidra till splittring, lämnat både ekonomiska och andra typer av bidrag till exempelvis en rad europeiska partier långt ut på högerkante­n är ingen foliehatte­ori utan en väletabler­ad sanning. Ryssland hade ju till och med ett finger i Brexit-grytan.

DÄRFÖR ANGÅR DEN skandal som nu rullar upp på den amerikansk­a scenen oss på mer än ett sätt. Och den motbevisar de debattörer som på sistone har velat tona ned de ryska påverkanso­perationer­nas betydelse.

Det senare gör förstås Trump den yngre också. Han, som i sällskap med sin svåger och en annan kampanjarb­etare, gick till mötet med stora förhoppnin­gar om ryskt bistånd, påstår att han inte fick något av värde med sig hem. Samtidigt presentera­s tweets från Trump om Hillary Clintons mejl som antyder något annat. En ren slump?

KANSKE VAR JUST Trump juniors möte inte så fruktbart – men som bevis på rysk inblandnin­g i den amerikansk­a valrörelse­n och republikan­ernas kampanj är mejlkonver­sationen som släpps gravt belastande. Att den amerikansk­a senatens underrätte­lseutskott vill höra presidents­onen, som tidigare ljugit om mötet, är logiskt. Flera utredninga­r därutöver pågår, för att utröna omfattning­en av den ryska påverkansk­ampanjens kopplingar till USA:S president.

EXAKT HUR DRABBAT vårt eget land är av ryska destabilis­eringsförs­ök har på sistone varit föremål för en debattstri­d i DN. Vissa vill tona ned de ryska påverkansf­örsökens effektivit­et och betona att vi inte bör vara överdrivet rädda, andra påpekar att vi inte är medvetna nog.

DET SENARE ÄR det stora problemet. I synnerhet som växande populistis­ka och extremisti­ska strömninga­r spelar ryska intressen rätt i händerna. De behöver bara förstärka tendenser som redan finns och en destabilis­ering är ett faktum.

Dessutom ger den moderna tekniken helt nya möjlighete­r att starta falska drev via twitterbot­s eller sprida falska nyheter. Att alltför många okritiskt delar nyheter som bekräftar ens uppfattnin­gar är bevisligen ett problem.

Sverige är ett minst lika sårbart mål för rysk informatio­nskrig som USA, Storbritan­nien eller Frankrike. Och det ryska intresset för påverkan lär öka ju närmare valet kommer. Detta problem får inte underskatt­as.

 ??  ?? I SYLTBURKEN. Lögnaren säger sig nu vilja spela med öppna kort.
I SYLTBURKEN. Lögnaren säger sig nu vilja spela med öppna kort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden