Hallands Nyheter

Full rulle i nya kraftverke­t i Lillån

- ANDERS OLSSON anders.olsson@hn.se

Kraftverke­t i Lillån är klart. Efter 36 månaders byggtid och år av tillstånds­prövningar strömmar vattnet genom den nya turbinen och levererar el till sin ägare.

Kraftverks­byggaren Janåke Jacobson är ingen nybörjare i energibran­schen. Han har bott i den gamla kraftverks­miljön vid Lillån i Vessigebro sedan 1980talet. Hans engagemang för förnyelseb­ar energi har han fått användning för, bland annat som vd för Falkenberg energi. Han är även styrelsele­damot i Svensk Vattenkraf­tförening.

Hemma på tomten i Vessigebro fanns sedan tidigare ett kraftverk som varit i bruk sedan i början på 1920-talet. Det blev med åren utslitet och Jan-åke Jacobson beslutade sig för att bygga ett nytt vid sidan av det gamla.

2010 FICK PROJEKTET klartecken från mark- och miljödomst­olen. Beslutet överklagad­es men avslogs. För precis tre år sedan var det dags att sätta igång bygget efter många turer.

Först tömdes den befintliga dammen, därefter byggdes nya turbinrör och ett turbinhus. I anslutning till turbinens utlopp finns en uppsamlare för ålyngel. Den vittjas varje morgon och ålynglen bärs upp till dammen ovanför kraft- verket där de släpps ut. Uppe i dammen finns det ett rör som ger ål och fiskar möjlighet att ta sig oskadda nedåt, förbi dammen.

NU ÄR KRAFTVERKE­T igång. Elen som produceras i kraftverke­t säljs via Bixia som handlar med småskalig el. Från början var tanken att projektet skulle gå med vinst efter 10 år, men nu är prognosen tjugo år. Anledninge­n är de låga elpriserna.

Vattenbris­tein i dammen som i sin tur berodde på för lite regn, gjorde att kraftverke­t kunde köras för fullt från början.

– Sedan midsommarh­elgen är det full rulle och allt fungerar som det ska, säger projektled­aren Göte Johansson.

 ??  ??
 ?? Bild: ANDERS OLSSON ?? LÅNGT PROJEKT. Göte Johansson och Jan-åke Jacobson kan pusta ut efter år av planering och bygge.
Bild: ANDERS OLSSON LÅNGT PROJEKT. Göte Johansson och Jan-åke Jacobson kan pusta ut efter år av planering och bygge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden