Hallands Nyheter

Skönt ändrade planer för Varbergsry­ttaren

- KARL-OSKAR SKEPPSTEDT karl-oskar.skeppstedt@hn.se

Varbergsho­pparen Evelina Tovek skulle egentligen rida i Falsterbos internatio­nella klass 7-stars, men fick ändra planen när Svenska hopplandsl­aget hörde av sig och bad henne rida nationshop­pningen.

En häst såld med kort varsel och en annan häst skadad gör att Evelina Tovek med bara ett par dagars varsel tar plats i nationshop­pningen under fredagen.

– Jag fick reda på det för någon dag sedan. Men det ska bli jättekul att få vara en av de fyra som rider. Här på hemmaplan också, säger Evelina Tovek.

TROTS DET KORTA varslet så har Evelina Tovek bevisat att hon förtjänar en plats i landslaget.

– Jag har varit utomlands och ridit mycket. Jag har varit på de stora tävlingarn­a i Global Champions Tour och gjort bra ifrån mig där, säger hon.

Det är heller inte första gången hon rider för hopplandsl­aget.

– Jag har ridit en del som junior, men också i nationshop­pningar i lägre klasser. Men jag hoppas ju att jag kan etablera mig nu och rida de större klasserna i fortsättni­ngen, säger hon.

De fyra ryttarna som tävlar för Sverige utöver Evelina Tovek är Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Douglas Lindelöw och Helena Persson som reserv.

– Vi gör uppvärmnin­gshoppning under torsdagen, sen tävlar vi på fredag. Vi tävlar i lag, så alla våra resultat läggs ihop. Gör vi tillräckli­gt bra ifrån oss går vi vidare till en andra hoppning, säger hon. Kan du rida felfritt? – Det är ett tufft startfält och kommer vara en tuff bana. Men jag ska göra så gott jag kan så hoppas vi att det räcker hela vägen, säger hon.

Evelina har tidigare skördat stora framgångar med stjärnhäst­en Oz de Breve. Men han skadades i höstas och har fått ta det lugnt sedan dess.

MEN SKA SNART vara tillbaka på banan berättar hon. Hästen som istället ska bära henne felfritt över banan är nioåriga valacken Castello 194. En häst hon inte har ridit på så länge.

– Jag har haft honom sen februari, så han är relativt ny. Men vi har klickat ganska fort och har kunnat gå upp i klasserna. Han är bara nio år också, så han har framtiden framför sig, berättar hon.

Första omgången av FEI Nations Cup rids på fredag klockan 14.30

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON: ?? FÅR RIDA I LANDSLAGET. Evelina Tovek gör A-landslagsd­ebut
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON: FÅR RIDA I LANDSLAGET. Evelina Tovek gör A-landslagsd­ebut

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden