Hallands Nyheter

Möjligt terrorhot mot fotbolls-em Fakta:

Åtta tidigare terroratta­cker mot idrotten

- TT

Nederlände­rnas antiterror­organisati­on NCTV utreder ett eventuellt terrorhot mot Emturnerin­gen i fotboll i Nederlände­rna. – Vi får hoppas att det inte är någonting, säger svenska landslaget­s säkerhetsa­nsvarige Per Samuelsson.

Hotet ska ha framförts i ett chattrum som terrororga­nisationen Islamiska staten, IS, använder för att kommunicer­a med sina anhängare.

PER SAMUELSSON ÄR Sveriges säkerhetsa­nsvarige på plats i Nederlände­rna. Han känner till hotbilden, och har via Svenska fotbollför­bundets säkerhetsc­hef Martin Fredman kontakt med NCTV, som tar hotet på allvar.

– Vi får utvärdera hur hotet är och hoppas att det inte berör oss och inte heller turneringe­n. Eftersom det är ett sådant skarpt hot så får man hoppas att det inte är någonting, men den holländska polisen tar det på fullaste allvar, säger Per Samuelsson till TT.

SVERIGE SPELAR SIN första match i Em-slutspelet mot Tyskland i Breda på måndag.

– Det är en hotbild mot alla sådana här event. Men den holländska polisen har full koll på allting, det är jag säker på. Jag är inte det minsta orolig, säger Per Samuelsson.

13 november utsätts Paris för flera terroratta­cker. Tre självmords­bomber utlöses utanför nationalar­enan Stade de France där Frankrike och Tyskland spelar en vänskapsma­tch i fotboll. En kort tid senare öppnar fyra män eld i konsertlok­alen Bataclan. I attackerna dödas sammantage­t 130 personer och 350 skadas. * USA 2013: När löparna i Boston maraton är på väg mål mot detonerar två bomber. Tre personer dödas och 144 skadas. * Angola 2010: På väg till de afrikanska mästerskap­en i fotboll i Angola attackeras Togos spelarbuss. En chaufför, en assisteran­de tränare och en pressekret­erare dödas och flera personer skadas. * Pakistan 2002: En självmords­bombare detonerar en bomb utanför ett hotell i Karachi, där kricketlan­dslagen från Pakistan och Nya Zeeland bor. 14 personer dödas. * Spanien 2002: Några timmar före semifinale­n i Champions League mellan Real Madrid och Barcelona * exploderar en bomb nära Bernabéust­adion i Madrid. 17 personer skadas. Den baskiska separatist­rörelsen ETA tar på sig attacken. * Pakistan 2002: Under en bussfärd i Lahore attackeras Sri Lankas cricketlan­dslag på väg till en landskamp mot Pakistan. Sju personer dödas och sex spelare skadas. * USA 1996: På Centennial Olympic Park, en central plats under OS i Atlanta, har tusentals åskådare samlats för en konsert när en bomb exploderar. Två personer dödas och 111 skadas. * Tyskland 1972: Under OS i München stormar åtta palestinie­r, medlemmar av Svarta september, Os-byn och dödar två israeliska idrottsmän samtidigt som de tar nio israeler som gisslan. OS avbryts. Israel vägrar ge efter på Svarta septembers krav och när den västtyska polisen beskjuter organisati­onen dödar de sin gisslan. Fem medlemmar av Svarta september och en västtysk polis dödas i striderna som följer.

 ?? Bild: MARTIN MEISSNER ?? FINALEN I FOTBOLLS-EM I NEDERLÄNDE­RNA SPELAS PÅ TWENTE-STADION I ENSCHEDE. Arkivbild.
Bild: MARTIN MEISSNER FINALEN I FOTBOLLS-EM I NEDERLÄNDE­RNA SPELAS PÅ TWENTE-STADION I ENSCHEDE. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden