Hallands Nyheter

Få spås få stort genombrott

- LASSE MANNHEIMER och MARIE CARLSSON TT

De flesta allsvenska tränarna tror inte att någon svensk får sitt stora genombrott i fotbollsem. En spelare som ändå nämns är Eskilstuna­s anfallare Mimmi Larsson. – Det vore inte helt fel, säger 23-åringen.

Under varje mästerskap brukar någon eller några slå igenom lite extra, och göra sig ett namn också för den stora massan.

Men inför fotbolls-em i Nederlände­rna som startar på söndag har tränarna i damallsven­skan svårt att hitta några tydliga kandidater i den svenska truppen.

– Det är klart att det är svårt att slå sig in i en startelva, men det är inte på något sätt omöjligt, säger Sveriges förbundska­pten Pia Sundhage.

DEN SOM VERKAR ligga närmast till hands är Mimmi Larsson från Eskilstuna. Hennes vårsäsong – sju mål på elva matcher – gav en plats i Em-truppen och hon fick också spela en halvlek mot USA för en månad sedan. Nu tror flera av de allsvenska tränarna att hon kan överraska.

– Jaha? Oj, det var kul att höra. Lite förvånad är man väl, det är inget man tror. Men man tänker inte så mycket på sådant där, säger värmlännin­gen.

– Men våren har känts bra, formen har varit bra. Jag tycker att jag har utvecklat spelet i helhet, jag har blivit en bredare fotbollssp­elare. Sedan känns avsluten bättre, jag har mer självförtr­oende och lugn.

EN ANNAN SOM nämns, den kanske största överraskni­ngen när truppen presentera­des, är Kif Örebros yttermittf­ältare Julia Spetsmark, som bara har gjort två A-landskampe­r.

– Jag har hela tiden strävat mot EM. Jag tycker att jag försöker ta chansen hela tiden, och försöker vara så bra som jag kan vara. Jag är snabb, tuff och bra en mot en, säger Julia Spetsmark.

Pia Sundhage håller med om att det är tufft att ta en startplats i den rutinerade svenska truppen. Men det går också att diskutera vad som menas med ett genombrott, anser hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden