Hallands Nyheter

Sopåkare slutar efter vild strejk

65 sade upp sig – Stockholm utan sophämtnin­g

- Matilda Träff/tt Peter Challis/tt

Den vilda strejken lönade sig inte för sophämtarn­a – cirka 65 personer har nu sagt upp sig.

– Vi är stolta över att vi är enade. Vi accepterar inte lönedumpni­ng, säger Francisco Acosta, en av dem som har sagt upp sig.

Sopstrejke­n på Reno Norden, som pågått i en vecka, tog en dramatisk vändning i går.

– Vi hade möte i morse och kände att det händer ju ingenting. Så vi bestämde att vi säger upp oss. Det är skönare att få ett slut på det här, säger Peter Börjesson, en av dem som sagt upp sig, när TT träffar honom utanför kontoret.

Om inte sophämtarn­a som deltog i den vilda strejken skulle återgå till arbetet skulle de bli avskedade. Enligt Peter Börjesson var det en avgörande anledning till att de nu själva sade upp sig i stället.

– Vi får nya liv nu kanske. En del börjar söka nya jobb. Och självklart så finns det säkert en möjlighet att arbetsgiva­ren förstår att de är tvungna att betala den lön vi alltid har haft. Så det finns den chansen också, tror jag, säger Peter Börjesson.

Sophämtarn­a ska enligt ett pressmedde­lande ha varit beredda att gå med på en lönesänkni­ng på 5 procent, men det räckte inte.

Reno Norden skriver på sin hemsida att man har erbjudit de strejkande renhållnin­gsarbetarn­a att behålla dagens lönenivåer på cirka 35000 kronor i månaden.

Motkravet var att sop– åkarna skulle öka sin arbetstid per dag med ungefär en timme och gå från att arbeta i genomsnitt 29,5 timmar per vecka till 34,5 timmar per vecka. Det har sophämtarn­a sagt nej till.

– Man sänker inte lönerna i Sverige, så är det, säger Francisco Acosta. Hur var reaktioner­na när ni sa upp er?

– Det är blandade känslor, vi har samarbetat med dem på kontoret i många år. Man har en relation och det är sorgligt. Men vi är stolta över att vi är enade, vi accepterar inte lönedumpni­ng.

i går förekom också uppgifter om att även sophämtarn­a på Liselotte Lööf lagt ner arbetet. Därmed skulle hela Stockholm stå utan sophämtnin­g.

Men det dementerar Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

– Vi har varit i kontakt med Liselotte Lööfs ägare och han säger att så inte är fallet, utan de har hämtat som de ska i dag, Vi har också för säkerhets skull stämt av med Fortum om det har vägts in några Liselotte Lööf-bilar där och det har det. Så det ser ut som att det inte stämmer, säger hon.

Enligt Katarina Johansson fungerar sophämtnin­gen i Stockholm tämligen väl trots den vilda strejken.

– I dag rullar det ännu mer fordon än vad det har gjort tidigare. Det har kommit in fler resurser hos Reno Norden så att man kan bemanna upp bilarna med tre personer för att underlätta.

Reno Norden har drivit ärendet till Arbetsdoms­tolen, där varje sopåkare riskerar skadestånd på uppemot 5 000 kronor. Beslut väntas i morgon.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? Säger upp sig. Ett hundratal sophämtare samlades vid företagets lokaler i Älvsjö i södra Stockholm när den vilda strejken bröt ut. Nu har många sagt upp sig.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT Säger upp sig. Ett hundratal sophämtare samlades vid företagets lokaler i Älvsjö i södra Stockholm när den vilda strejken bröt ut. Nu har många sagt upp sig.
 ?? FOTO: DANIEL INGMO/TT ?? – Man sänker inte lönerna i Sverige, säger Francisco Acosta, skyddsombu­d på Reno Norden.
FOTO: DANIEL INGMO/TT – Man sänker inte lönerna i Sverige, säger Francisco Acosta, skyddsombu­d på Reno Norden.
 ??  ?? Peter Börjesson är en av sophämtarn­a som har sagt upp sig.
Peter Börjesson är en av sophämtarn­a som har sagt upp sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden