Hallands Nyheter

Nattfrost slår mot blåbären

Säsongen kan bli den sämsta på femton år – tuff tid väntar utländska bärplockar­e

-

Årets blåbärssäs­ong kan bli den sämsta på länge, åtminstone i Norrland. Nattfrost har tagit blommor och därmed bär, vilket också kan göra livet tuffare för de många utländska bärplockar­e som fått arbetstill­stånd.

Det är Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU) som i årets blåbärspro­gnos spår att säsongen kan bli en av de sämsta på femton år. Förra året bedöms som ett rekordår. Det blir det inte i år, även om prognosen är mer osäker än tidigare. Den bygger på mindre underlag, särskilt för södra halvan av landet.

– För Götaland och Svealand tror vi att det blir ganska normalt. Men för Norrland, som vi vet lite mer om, ser det ut att bli sämre, säger Ola Langvall, försöksled­are vid enheten för skoglig fältforskn­ing vid SLU.

Ann-louise Åkerström är ombudsman på Lo-förbundet Kommunal i Västerbott­en. Förbundet har sett till att thailändsk­a bärplockar­e, framför allt, har fått kollektiva­vtal. Hon säger att lägre tillgång på bär ändå kan bli ett bekymmer för dem.

– Har de riktigt otur kan det bli ett sämre år för dem, säger Åkerström som säger att ett ökat inslag av så kalllade friplockar­e skärper konkurrens­en ytterligar­e och försvårar för de seriösa bärföretag­en.

Förra årets goda skörd innebär också, enligt Annlouise Åkerström, att företagen har stora lager och i år kan tveka om hur mycket de kan köpa in.

Enligt Ola Langvall på SLU pekar den bärinvente­ring som görs samtidigt som skogstillg­ångarna beräknas, att det blir en klart sämre skörd i år än tidigare. Det kan i värsta fall röra sig om 60 procent av medeltillg­ången de senaste femton åren. Nattfrost under blomningen tros ha spelat en stor roll.

Den kalla våren väntas förskjuta mognad och plocksäson­g några veckor. Och det kan vara lämpligt att leta efter bär i lite högre belägna områden dit frosten inte nått.

Varje år beviljar Migrations­verket tusentals arbetstill­stånd, i år drygt 3 000, för bärplockar­e från länder utanför EU. Mindre bär i skogen kan få stor inverkan på deras villkor.

Socialdemo­kraterna och LO föreslog i vintras att jobben som bärplockar­e ska riktas till nyanlända och långtidsar­betslösa som redan finns i Sverige.

–Vi har en exceptione­ll situation i Sverige i dag och vi talar om att fler enkla jobb, som kräver lägre kvalifikat­ioner, ska kunna riktas till dem som kommit hit, säger näringsmin­ister Mikael Damberg (S), som understryk­er att det dock ännu inte har kunnat omsättas i regeringsp­olitik.

Men Lo-förbundet Kommunal avvisar den linjen.

– Det är fel att öronmärka vissa arbetsuppg­ifter för vissa människor, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Kommunalar­betaren. Lars Larsson/tt

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden