Hallands Nyheter

Konkursbes­lut mot Securitas vd hävt

-

I våras använde någon Securitas vd Alf Göranssons identitet för att ansöka om ett lån. I dagarna gick bedragaren ett steg längre och lyckades försätta Göransson i personlig konkurs. Svea hovrätt har nu upphävt konkursbes­lutet.

Securitas vill nu att Bolagsverk­et skyndsamt registrera­r Alf Göransson som bolagets vd igen. Konkursbes­lutet på falska grunder innebar nämligen att Göransson avregistre­rades.

Den falska konkursans­ökan lämnades in till Stockholms tingsrätt den 10 juli och beslutet om att försätta Alf Göransson i personlig konkurs fattades samma dag.

– Det ska vara ett skyndsamt förfarande när det gäller konkurser och vi ska utgå från att uppgiftern­a från en gäldenär som säger sig vara på obestånd stämmer om vi inte har någon särskild anledning att misstänka något annat, säger Maria Hellberg som är rådman vid Stockholms tingsrätt.

Tingsrätte­n ska enligt lag göra vissa kontroller av en inkommen ansökan men de har inte skyldighet att göra någon äkthetskon­troll.

När beslutet fattats skickas det hem till den som försatts i konkurs, men även en rad myndighete­r, bland annat Bolagsverk­et, med- delas. I Göranssons fall fick det till följd att Securitas blev vd-löst, skriver SVD. Konkurslag­en säger att den som är försatt i konkurs inte får företräda ett bolag och Bolagsverk­et avregistre­rar personen så fort de fått ett beslut från tingsrätte­n.

Alf Göranssons problem började i mars i år när en person ansökte om ett lån i hans namn. Göransson polisanmäl­de ärendet den 5 april.

Och i går kom nästa obehagliga överraskni­ng för Securitas vd då han fick reda på att tingsrätte­n tagit beslut om att han var försatt i konkurs. (TT)

 ?? FOTO: FREDRIK PERSSON/TT/ARKIV ?? Alf Göransson, vd för Securitas.
FOTO: FREDRIK PERSSON/TT/ARKIV Alf Göransson, vd för Securitas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden