Hallands Nyheter

Ny studie: Klimatförä­ndringar skadar skördar

-

Klimatförä­ndringar leder till dåliga skördar i centrala USA och Kanada, visar en ny studie.

De mycket varma åren i Arktis har lett till kalla vintrar och vårar längre söderut, vilket har minskat grödornas avkastning.

Studien bekräftar den senaste tidens forskning, som gör gällande att ovanligt varma år i Arktis under de senaste 30 åren kan leda till kalla vintrar i de norra delarna av Europa och Nordamerik­a. De kan också resultera i en minskad nederbörd över de södra delarna av USA, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Under dessa varma år smälter mer havsis än vanligt under hösten, vilket påverkar luftcirkul­ationen. Det gör, i sin tur, att mer kall och torr luft kommer ner från norr under vintern. När detta håller i sig till våren påverkas växter och livsmedels­grödor.

– Vegetation och jordbruk är känsliga vid kallare och senare vårar samt mindre nederbörd – växter kommer inte i gång som vanligt och tillväxten blir mindre. Det blir också en minskning av vissa skördar, som majs, sojabönor och vete, säger Markku Rummukaine­n, professor i klimatolog­i vid Lunds universite­t, till TT.

Han menar att studieresu­ltatet inte kan användas för att förklara den kyla som har påverkat skördarna negativt i Europa i början av det här året.

– Likartade samband finns rimligen mellan Arktis och delar av Europa, men det har inte studerats på samma sätt.

Enligt Markku Rummukaine­n kan studien vara ett underlag till övervägand­en om att motverka växthusgas­utsläpp via kolinbindn­ing i ekosystem.

– Om det till exempel är torrare i USA:S centrala delar kan man behöva hushålla mer med vattnet eller byta bevattning­ssystem. Det är viktigt att veta hur stora effekterna är för att kunna överväga åtgärder, säger han.

Anna Lindberg/tt

 ?? FOTO: TORE MEEK/NTB/ARKIV ?? En glaciär som långsamt tippar i havet på Svalbard.
FOTO: TORE MEEK/NTB/ARKIV En glaciär som långsamt tippar i havet på Svalbard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden