Hallands Nyheter

Gothia cup-kampanj mot sextrakass­erier

-

Turneringe­n lockar tiotusenta­ls ungdomar, ledare och åskådare till fotbollspl­anerna i Göteborg.

Nu lanserar Gothia cup en kampanj mot sexuella trakasseri­er.

– Det är vår skyldighet att försöka göra något, säger generalsek­reteraren Dennis Andersson.

Våldtäkter och andra sexbrott på festivaler har fått stor uppmärksam­het de senaste åren. Nyligen beslutade till exempel arrangören bakom Bråvallafe­stivalen att ställa in nästa års upplaga av musikfeste­n, efter en våldtäkt och en rad andra sexuella ofredanden i samband med årets festival.

Men inte heller de stora idrottstur­neringarna har varit förskonade.

– Det här är inte en festivalep­idemi, det här ett beteendepr­oblem som ju har funnits och finns kvar i vårt samhälle varje dag, säger Dennis Andersson, generalsek­reterare på Gothia cup.

– Det är väldigt bra att det här har börjat belysas mer och mer.

Som vanligt lockar fotbollstu­rneringen, som drar i gång på måndag, till sig ett stort antal lag, i år med omkring 40 000 spelare och ledare och ytterligar­e ett antal tusen medresenär­er. Det ger en utmärkt möjlighet att nå ut med viktiga budskap, konstatera­r Dennis Andersson.

Kampanjen, som består av bland annat filmer och annat material, får stjärnglan­s via tre ambassadör­er: svenska landslagsa­nfallaren Lotta Schelin, amerikansk­a storstjärn­an Carli Lloyd och fransmanne­n Lilian Thuram. Tanken är att arbetet mot sexuella trakasseri­er ska kompletter­a fairplay-projektet som drogs i gång i fjol.

– Vi jobbar redan mot till exempel föräldrahe­ts runt matcherna och för att alla ska behandlas lika både på och utanför planen, säger Dennis Andersson.

Jens Bornemann/tt

 ?? FOTO: ADAM IHSE/TT/ARKIV ?? På måndag startar årets upplaga av ungdomstur­neringen Gothia cup. I år deltar omkring 1 730 lag från 82 nationer.
FOTO: ADAM IHSE/TT/ARKIV På måndag startar årets upplaga av ungdomstur­neringen Gothia cup. I år deltar omkring 1 730 lag från 82 nationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden