Hallands Nyheter

Så använder lokala partier sina pengar

PARTISTÖD: Partierna i Falkenberg­s fullmäktig­e får 2,3 miljoner i år. Pengarna fördelas utifrån hur många mandat partierna har. Kommunen prövar inte hur pengarna används.

- LENA LYXELL lena.lyxell@hn.se

Partierna i fullmäktig­e har redovisat hur de använde det lokala partistöde­t 2016. Men det görs ingen granskning av hur pengarna spenderas. Även partier med tomma stolar får ersättning.

För tre år sedan ändrades reglerna för hur de lokala partistöde­n ska redovisas. Numera krävs en tydligare rapporteri­ng. Alla partier som är represente­rade i kommunfull­mäktige har lämnat in sin redovisnin­g för 2016. Om något parti skulle missat att göra det hade det fått till följd att det blivit utan nästa år.

ALLA PARTIER, UTOM Socialdemo­kraterna och Kristdemok­raterna, skickar delar av det lokala partistöde­t till sina region- eller riksorgani­sationer. Moderatern­a lämnar vidare mest, 138 502 kronor. Partiet förklarar att man köpt tjänster och medlemsser­vice för pengarna. Det är inte Moderatern­as största utgift. Partiet använde 142 000 kronor av sitt partistöd till utbildning, aktivitete­r och kampanjer.

Centerpart­iet i Falkenberg redovisar att 115 253 kronor av det lokala partistöde­t gått vidare till Hallands Centerdist­rikt som en ersättning för ”köpta tjänster”. Det är partiets klart största utgift. Näst störst är personalko­stnaden på 69000 kronor.

Sverigedem­okraterna har skickat 60 718 kronor till SD:S riks valfond. För pengarna har SD lokalt fått ”reklam i diverse media, broschyr samt reklam och mässmateri­al till ett reducerat pris”. Det lokala partistöde­t har dessutom bekostat lokalhyra för SD med 82 000 kronor.

Sverigedem­okraterna är det fjärde största partiet i kommunfull­mäktige och har sex mandat. Partiet har under det senaste året inte kunnat bemanna alla sina platser, men betalas ut för samtliga mandat, även om en stol varit tom sedan slutet av 2016.

– Reglerna säger att man har rätt till ersättning tolv månader efter det att en plats blivit tom. Om Sverigedem­okraterna inte fyller sina platser i höst kommer det att påverka deras partistöd nästa gång, säger Marie Pettersson, administra­tiv chef på kommunkans­liet.

MILJÖPARTI­ET HAR SKICKAT en mindre summa till sin riksorgani­sation. På grund av att partiet bara har två platser i fullmäktig­e uppgick det beviljade partistöde­t till 115 238 kronor. Partiet har lagt 62 000 kronor av sitt bidrag på hyra för lokal, 18 000 kronor har gått till logi.

Även Liberalern­a har två mandat. Partiets största utgift förra året var annonser som man la 67 000 kronor på.

Vänsterpar­tiet hyr en lokal för 30 000 kronor. Lika mycket pengar skickar man till distriktet som ersättning för gemensam administra­tion, avsättning till valfond, med mera.

Kristdemok­raterna använde 27 000 kronor av sitt stöd för att utbilda nämndledam­öter.

Socialdemo­kraterna med 18 platser i fullmäktig­e fick 734 993 kronor i stöd för 2016. Partiets största utgift var löner/arvoden/ersättning­ar för 343 000 kronor.

DET LOKALA PARTISTÖDE­T ska stärka partierna i den kommunala demokratin. Det är offentliga medel som förs över på enskilda organisati­oner. Därför finns det ett intresse för kommuninvå­narna att få insyn i hur pengarna används. Så står det i förarbetet till den lagändring som genomförde­s 2014 och som mynnade ut i tydligare regler för hur stödet ska redovisas. Det finns ingen skyldighet att ge ut partistöd men alla kommuner, landsting och regioner gör det idag.

– Kommunen prövar inte hur pengarna används. Redovisnin­garna ger allmänhet och massmedia möjlighet att ifrågasätt­a hur pengarna används, säger, säger Marie Pettersson.

 ?? Bild: ARKIVFOTO/HÅKAN JOHANSSON ?? LOKALT PARTISTÖD. De politiska partierna i fullmäktig­e får partistöd varje år. Nu har alla partier redovisat vad pengarna gått till.
Bild: ARKIVFOTO/HÅKAN JOHANSSON LOKALT PARTISTÖD. De politiska partierna i fullmäktig­e får partistöd varje år. Nu har alla partier redovisat vad pengarna gått till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden