Hallands Nyheter

Jällsjö kan bli naturreser­vat

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Länsstyrel­sen anser att bokskogen i Tvååker är värdefull. I den 100 år gamla skogen finns rödlistade arter som måste skyddas.

Bokskogen i Jällsjö i Tvååker anses vara värd att skydda för att bevara de växter och djur som lever där.

En liten bit ifrån Åkkulla bokskogar ligger ett område med bokskog som nu länsstyrel­sen föreslår att göra till ett naturreser­vat. Varje år upprättas mellan 5-10 naturreser­vat i Halland. Syftet med naturreser­vatet är att bevara den natur och de arter som finns på platsen samt ge möjlighete­r för allmänhete­n till friluftsli­v och naturupple­velser. Länsstyrel­sen vill upprätta naturreser­vatet Jällsjö därför att det bland annat finns rödlistade arter av mossor och lavor på området. Bokskogen är mellan 50-100 år gammal.

– I dag så är det ett område med ett ganska högt naturvärde och det gäller att arbeta förebyggan­de. För på sikt så kommer värdet att öka då träden blir äldre, de får åldras, dö och brytas ner för att ge nytt liv, säger Elin Nystrand, naturvårds­handläggar­e på länsstyrel­sen i Halland.

HON MENAR ATT det finns många förutsättn­ingar till utveckling av Jällsjö som naturreser­vat. Om den döda veden kan få ligga kvar på marken, i stället för att tas bort som man ofta gör när man brukar marken, skapar detta levnadsmöj­ligheter för bland annat svampar och insekter som bor och livnär sig i den förmultnad­e veden.

– Det gäller att passa på och hellre göra ett område till naturreser­vat i förebyggan­de syfte. Annars riskerar man att skogen avverkas och man måste vänta i minst 70 år till och naturvärde­n går förlorade. Bättre att göra något nu, säger Elin Nystrand.

 ?? Bild: ELIN NYSTRAND ?? BOKSKOG. Det nya naturreser­vatet ligger en liten bit ifrån Åkkulla bokskogar.
Bild: ELIN NYSTRAND BOKSKOG. Det nya naturreser­vatet ligger en liten bit ifrån Åkkulla bokskogar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden