Hallands Nyheter

Det krävs två för tango

HÅRD RETORIK. Med SD möjligen undantagna är det inga partier som retoriken är så hård emellan som C och S. Det är olyckligt. Och det kräver skärpning på ömse håll.

- Bengt Wernersson 010 471 52 72 • bengt.wernersson@hn.se

LEDARE 14/7. Inte sedan 1957, för 60 år sedan, har vårt land regerats av en blockövers­kridande regering. Då var det Bondeförbu­ndet (numera C) som regerade med Socialdemo­kraterna.

SEDAN DESS HAR det väl egentligen inte ens varit nära. Folkpartir­egeringen (numera L) regerade 1978 till 1979 på nåder från S. Men det var ingen koalition. Inte heller den mittenrege­ring med C och FP som regerade 1981 till 1982 låg särskilt nära till ett regeringss­amarbete med S. Tvärtom. Det skedde på M:s nåder.

Att det skulle bli en borgerlig fyrpartire­gering efter valet 1991, då Carl Bildt var statsminis­ter, rådde det knappast någon tvekan om. Alliansen var visserlige­n inte uppfunnen men under budskapet ”Ny start för Sverige” fanns det ändå en grund för borgerligt samarbete. Och även om det fanns irritation från C-håll valde man borgerlig samverkan framför ett blockövers­kridande sådant.

Efter valet 1994 fanns det dock uppenbart intresse från framför allt Bengt Westerberg­s (L) sida till regeringss­amarbete med S. Intresset var dock inte lika stort inom S, som haft stora valframgån­gar, och väntade skördetid.

Lite längre fram i mandatperi­oden inledde S och C ett nära samarbete i riksdagen och där man till och med hade två ”sambandsmä­n” i regeringsk­ansliet. Bakgrunden var den ekonomiska kris som drabbat landet och där V inte var mycket att hålla i handen. Om detta samarbete hade utvecklats väl, inte minst opinionsmä­ssigt för C, ska det inte uteslutas att vi på nytt hade kunnat få se en rödgrön regering. Men med allt sämre opinionssi­ffror och efter ett partiledar­skifte till Maud Olofsson 2001, slog partiet åter in på en entydigt borgerlig linje. Något som ju lite senare även ledde fram till Alliansens bildande.

LIKA SVAGT SOM intresset för ett organisera­t blockövers­kridande samarbete, det vill säga i en regering, i praktiken har varit hos något eller flera av Allianspar­tierna är det och förblir hos S. Under Löfven vill man gärna göra upp i enskilda sakfrågor. Man säger sig också vara öppen för regeringss­amarbete, till V:s förtret, men det ska hela tiden ske under socialdemo­kratisk ledning. Därför är detta inte heller realistisk­t inför 2018 års val.

I en debattarti­kel i Dagens Nyheter för en tid sedan argumenter­ar Lars Stjernkvis­t, tidigare partisekre­terare (S), med flera för ett blockövers­kridande samarbete men att det egna partiet då först måste tona ner den hårda retoriken. Eller som de skriver: ”Det går till exempel inte att i ena stunden bunta ihop de borgerliga partier(na) och kalla dem högerparti­er, för att i nästa ögonblick sträcka ut handen i förhoppnin­gen om ett samarbete”. Detsamma kan förstås sägas till Alliansen.

I EN ARTIKEL på DN Debatt på torsdagen uppmanar den erfarna statsvetar­professorn Leif Lewin till samarbete mellan S och hela Alliansen. Han skriver bland annat ”att spräcka alliansen vore ett misstag”. Ja, kanske inte från Socialdemo­kraternas sida men väl från Alliansen. Detta eftersom det för lång tid framöver skulle medföra ”socialdemo­kratisk hegemoni”.

Det är svårt att innan valet är över ge någon klar rekommenda­tion om vilken regering som bör bildas. Men en sak är säker. Flexibilit­et, öppenhet mot andra partiers förslag och beredvilli­ghet att sätta Sveriges intressen före det egna partiets, är en nödvändigh­et. Hos alla!

VARFÖR INTE BÖRJA med att dra tillbaka de tre skatteförs­lag som regeringen med stöd av V vill genomföra och sedan tillsätta en parlamenta­risk skatteutre­dning med brett uppdrag. Det krävs två för tango brukar det heta, och det börjar alltid med att någon bjuder upp!

Varför inte börja med att dra tillbaka de tre skatteförs­lag som regeringen med stöd av V vill genomföra och sedan tillsätta en utredning.

 ?? Arkivbild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? SVÅRT ATT MÖTAS. S-ledaren och statsminis­tern, Stefan Löfven, och C-ledaren Annie Lööf verkar ha väldigt svårt att mötas, än mindre dansa tango.
Arkivbild: CHRISTINE OLSSON/TT SVÅRT ATT MÖTAS. S-ledaren och statsminis­tern, Stefan Löfven, och C-ledaren Annie Lööf verkar ha väldigt svårt att mötas, än mindre dansa tango.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden