Hallands Nyheter

Kunskap och fart poppis under sommaren på Ringhals

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Åka segway, lära sig om olika energikäll­or, åka en guidad tågtur in på området. Ja, det är många som lockas när kärnkraftv­erket har sommaröppe­t.

Under fyra veckor på sommaren har Ringhals, som många tidigare år, öppet för allmänhete­n. Längst har familjen Hofgren åkt, som skulle åka till Örebro men ångrade sig och valde att besöka Ringhals då intresset var stort hos de båda sönerna. Linus, 8 och lillebrors­an Alfred, 5, har lärt sig mycket nytt och tyckte det var roligast att bygga ett eget kärnkraftv­erk.

– Man kan bygga vad man vill, man kan till och med ha ett kärnkraftv­erk under vattenytan, säger Linus.

Fyra sommarvika­rier arbetar med Ringhals turismverk­samhet under de fyra veckorna i juli. En av dem är Linnea Kjörling från Varberg. Hon sökte jobbet då hon tycker det är intressant med kärnkraft.

– Jag älskar att träffa människor och sedan har jag hört att Ringhals är en bra arbetsplat­s, jag har lärt mig mycket mer om kärnkraft än jag kunde innan, säger hon.

RUNT 100 BESÖKARE kommer hit varje dag under sommaren. Förra året slog verksamhet­en rekord med 5000 besökare under hela sommaren.

– Vi satsade lite mer på marknadsfö­ringen förra året. I år har vi satsat mer på vår facebooksi­da, säger kommunikat­ören Sigvald Hallberg.

Han har sedan 1990 varit med och byggt upp utställnin­gen och berättat kring verksamhet­en. Exempelvis hur man arbetar kring utveckling och säkerhet.

– Vi måste hela tiden sälja förtroende för vår verksamhet. De är många som kommer hit som är nyfikna och inte kan så mycket om kärnkraft. Och just nu behöver vi kärnkrafte­n innan vi har kommit på ett bättre alternativ. Då är det bra att få lite mer kunskap kring hur allt fungerar här, säger han.

”De är många som kommer hit som är nyfikna och inte kan så mycket om kärnkraft”

SYSKONEN THELANDER KÖR runt med varsin elbil, farmor Gunnel får hålla hög fart för att se till att inte Noa åker ut i gräset.

– Det är roligare än roligt att köra bil. Jag var här förra året men då var det svårare att köra för jag var liten då, säger Ida Thelander, 6.

Syskonen är helt överens att bilarna är den bästa aktivitete­n, Noa vill inte ens kliva av bilen. Men han blir övertalad när han hör att nästa stopp är pizza. Gunnel och farfar Gert skrattar högt.

– Det har varit en fantastisk dag. Vi har själva arbetat här i trädgården för 20 år sedan så det är kul att se hur det ser ut i dag.

SIGVALD HALLBERG kommunikat­ör Ringhals

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? FULL FART. Ida och Noa Thelander tycker det är roligast att köra mini-elbil. Tåget är också kul.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON FULL FART. Ida och Noa Thelander tycker det är roligast att köra mini-elbil. Tåget är också kul.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? TUT-TUT. Den guidade tågturen tar besökarna in på kärnkrafts­området. Det är förbjudet att fota på området så alla mobiltelef­oner måste lämnas in.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON TUT-TUT. Den guidade tågturen tar besökarna in på kärnkrafts­området. Det är förbjudet att fota på området så alla mobiltelef­oner måste lämnas in.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? UTSTÄLLNIN­GEN. Bröderna Linus och Alfred tycker det är roligast att bygga ett kärnkraftv­erk och se vilka rum i huset som förbrukar mest el.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON UTSTÄLLNIN­GEN. Bröderna Linus och Alfred tycker det är roligast att bygga ett kärnkraftv­erk och se vilka rum i huset som förbrukar mest el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden