Hallands Nyheter

Begränsat antal matvagnar i sommar

- DANIELLE DELBRO danielle.delbro@hn.se

Ett trevligt inslag i gatubilden men ett problem för vanliga restaurang­er. Falkenberg­s kommun har medvetet begränsat antalet rullande matvagnar.

Även denna sommar kommer matvagnar, så kallade food truck, vara en del av Falkenberg­s gatuliv. Nytt för i år är Pölsemanne­n och tre tillfällig­a vagnar som enbart kommer sälja under evenemange­t Wheels and wings. Totalt finns 13 stycken fasta platser tillägnade matvagnar i Falkenberg. Vagnägarna ansöker om kontrakt för att få stå på de utvalda platserna ett år i taget, och i sommar är samtliga platser redan uppbokade.

ENLIGT HENRIK OLSSON, utveckling­sledare för stadskärna­n, får kommunen in en del förfrågnin­gar men det begränsade antalet platser och vagnar är ett medvetet val från kommunens sida.

– Det är viktigt att ha i åtanke att vi inte kan slå undan benen på de restaurang­er som finns här året runt. För att vara en så liten ort så finns det förhålland­evis många restaurang­er och om vi ska skapa en attraktiv kommun för invånarna även vintertid så kan vi inte ha för många matvagnar, säger han.

Det kommunala bolaget

Destinatio­n Falkenberg, som bland annat anordnar Falkenberg­s matdagar, arbetar för att lansera Falkenberg som en matkommun. Destinatio­nsutveckla­re Kristjan Fannar delar samma syn som Henrik Olsson när det kommer till antalet matvagnar.

– Vi jobbar med de mataktörer som vill vara med och utveckla Falkenberg på ett långsiktig­t sätt. Matvagnarn­a är lite av en kombinatio­n, de skapar en härlig och positiv stad speciellt under sommaren men man måste också tänka på de åretruntdr­ivna restaurang­erna, säger han.

EN GÅNG PER år blir matvagnar som registrera­ts i Falkenberg­s kommun kontroller­ade av miljö- och hälsoskydd­skontoret. De vagnar som kommer utifrån och vistas i Falkenberg en kortare tid är oftast kontroller­ade i sin hemkommun. Livsmedels­inspektör Saouli Hautakanga­s har inte upplevt några problem med de matvagnar som rör sig i Falkenberg.

– Det har inte varit några som försökt undkomma kontroll. Oftast vill de ställa vagnen där det finns folk och då är man ju synlig för oss, säger han.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? POPPIS. Falkenberg­s kommun får in en del ansökninga­r av de som vill sälja mat från sina matvagnar på Falkenberg­s gator.
Bild: OLA FOLKESSON POPPIS. Falkenberg­s kommun får in en del ansökninga­r av de som vill sälja mat från sina matvagnar på Falkenberg­s gator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden