Hallands Nyheter

Färgglad firre och gofika med kladd

-

Det var en tid när det fanns katter i mitt liv. Den förste av dem skämdes bort på det mest skamlösa vis genom att då och då serveras färsk torskfilé.

Dessa köpte man hos en lokal fiskare för 30 kronor kilot. De var nämligen trasiga och klassades därför som ”kattmat”.

I dag kostar även en justerad torskfilé skjortan, men ibland måste man ändå få unna sig lyxen av denna fantastisk­a vitfisk. Är det extrapris slår jag till och fryser in till nån regnig dag när man behöver pigga upp sig.

EN BETYDLIGT BILLIGARE lyx är det att odla sina egna tomater. Även om mina plantor är stora och ståtliga så har karten ännu inte börjat skifta färg, tur då att det finns roliga och färgglada i affären. Ännu mäter de sig smakmässig­t inte med ”hemmagjord­a”, men serverar man dem varma, och de dessutom fått stå gottat sig i sällskap med både vitvin, basilika och citron så blir det genast en helt annan femma.

Potatissto­mp eller kokt potatis, rätt upp och ner, är bäst till. Detta intas helst på en balkong nära mig. Företrädes­vis också i sällskap med en man som vet hur en slipsten ska dras. Som till exempel Curtis Steiger.

I ett allmänt storstädan­de både i datorn och bland alla spellistor dök plötsligt hans jazzraspig­a röst upp mellan Chet Baker och Melody Gardot och jag blev liksom nykär.

MIN FÖRTJUSNIN­G I maträtter och bakverk där man inte behöver vara så himla noga med finishen är ingen hemlis. Bara det blir gott i slutänden är jag nöjd och glad. Jordgubbsr­utan är alla kakmonster­s våta dröm. Här finns cheesecake-smet, vit choklad, kondensera­d mjölk och jordgubbar. Efter 30 minuter i ugnen har allt detta gottat ihop sig till en härligt kladdig guckamucka.

Den stora utmaningen är bara att hålla sig i skinnet. Kakan är ett enda stort ”no no” tills nästa dag. Så länge ska den nämligen står i kylskåpet för att hålla ihop och bli hanterbar.

SEDAN SKÄR MAN den i så stora bitar man tycker man kan med, unnar sig en stor mugg kaffe och fortsätter slutligen under lite smackande att läsa Mari Jungstedts senaste deckare.

Curtis Steiger får vila rösten under tiden...

”Efter 30 minuter i ugnen har allt detta gottat ihop sig till en härligt kladdig guckamucka.”

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? LYXIGT. Torskfilé är knappast vardagsmat längre, men ibland måste man få lyxa till det lite.
Bild: ULLAMI NYHUUS LYXIGT. Torskfilé är knappast vardagsmat längre, men ibland måste man få lyxa till det lite.
 ??  ??
 ??  ?? PIGGAR UPP. Tomater i olika färger gör både öga och mun glada.
PIGGAR UPP. Tomater i olika färger gör både öga och mun glada.
 ??  ??
 ??  ?? MUMS. Syrligt, sött och kladdigt. Perfekt till fikat.
MUMS. Syrligt, sött och kladdigt. Perfekt till fikat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden