Hallands Nyheter

Gäng laddat för Gohtia

- FOTBOLL: GOTHIA CUP KARL-OSKAR SKEPPSTEDT karl-oskar.skeppstedt@hn.se

16-22 juli spelas Gothia Cup i Göteborg. För Falkenberg­slaget Böljan är förberedel­serna för turneringe­n i full gång. Även om vissa spelare har försvunnit iväg på semester och sommarjobb så skickar flicksekti­onen i år en rekordstor trupp.

”Har ni bara bokat en buss?” ”Nä, det där ska Lars ha ordnat. Annars är det väl alltid några föräldrar som kommer.”

Ledarna för Böljans flicklag står ute på Falkenberg­s IP:S grönområde och planerar samtidigt som tjejerna tränar skottövnin­gar alldeles intill. IF Böljan har en stor flicksekti­on och har haft så i många år. De brukar låta tjejerna åka till Gothia året de fyller femton, men i år skickar de iväg tre lag.

– F01 var där förra året, men tyckte det var så kul så de ville åka igen. Då tänkte vi att då får 03:orna åka i år också, berättar Diana Johansson, tränare för Böljans F01.

FÖRRA ÅRET LYCKADES 01-laget ta sig till sextondels­final i A-slutspelet. Där förlorade de mot det italienska laget ASD Femminile Inter Milano som senare vann hela Gothia för flickor födda 01.

Har ni några utländska lag i gruppen i år då?

Diana Johansson tvekar lite... Men hennes dotter Elvira Johansson har buskoll.

– Vi möter ett lag från USA, ett från Danmark och sen Hallby ifrån Sverige, säger Elvira Johansson som spelar innermittf­ältare i F01.

De hoppas på att kunna ta sig vidare till A-slutspel i år igen men Annie Johansson, som står i mål i F01, berättar att det är inget man kan räkna med.

– Det beror ju så mycket på vilka man får möta i gruppen. Man ska ju ha lite tur egentligen, säger hon.

FOTBOLLSMÄ­SSIGT ÄR GOTHIA Cup lite annorlunda mot det vanliga seriespele­t de är vana vid. Matcherna är kortare och underlaget kan variera från vanlig gräsplan till grusplan. Men det är något annat som är charmen med Gothia menar de.

– Det är inte bara fotbollsma­tcherna. Det är allt runtomkrin­g, med så bra stämning och så mycket folk, säger Elvira Johansson.

– Det pågår ju en hel vecka. Sammanhåll­ningen i laget blir så himla bra. Det är hela upplevelse­n som är så rolig, säger Annie Johansson.

ATT BÖLJANS A-LAG förra året tog sig upp i elitettan har inneburit att ungdomssek­tionen får lova att ställa upp med ett lag i Svenska spel F19. En serie som är till för de föreningar som har ett lag i Allsvenska­n och Elitettan.

- Vi har ju egentligen inga arton-, nittonårin­gar som spelar ungdomsfot­boll så det är ju många av våra sextonårin­gar som spelar där. Det är tufft, men tjejerna är väldigt positiva trots att vi förlorar många matcher. Men de blir ju inspirerad­e av hur bra fotboll det kan bli och vill komma dit själva, säger Diana Johansson.

Både Annie och Elvira vill i framtiden nå A-laget

– Det är en del målvakter över mig så det kan vara svårt att nå så högt, men jag kommer hålla på så länge jag tycker det är kul. Det är ju en dröm att få stå i de högre lagen, säger Annie Johansson.

– Jag tror jag kommer få spela med A-laget i framtiden. Om jag fortsätter som jag gör nu så ser det ju bra ut, säger Elvira Johansson vars storasystr­ar Amanda och Matilda Johansson redan spelar i A-laget.

 ?? Bild: ROBERT BOMAN ?? STORT GÄNG. Delar av Böljans tre lag som nästa vecka ska ta sig an Gohtia Cup
Bild: ROBERT BOMAN STORT GÄNG. Delar av Böljans tre lag som nästa vecka ska ta sig an Gohtia Cup
 ?? Bild: ROBERT BOMAN ?? FÖRBEREDEL­SER. Det är viktigt att spelarna orkar många matcher på kort tid.
Bild: ROBERT BOMAN FÖRBEREDEL­SER. Det är viktigt att spelarna orkar många matcher på kort tid.
 ?? Bild: ROBERT BOMAN ?? SIKTAR PÅ A-LAGET. Elvirajoha­nsson hoppas kunna följa systrarna Amanda och Matildas exempel och bli A-lagsspelar­e.
Bild: ROBERT BOMAN SIKTAR PÅ A-LAGET. Elvirajoha­nsson hoppas kunna följa systrarna Amanda och Matildas exempel och bli A-lagsspelar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden