Hallands Nyheter

Glaskonste­n i centrum i Sommarvarb­erg Fakta:

Samklang

- MALIN EIREFELT 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hn.se

En fransk glaskonstn­är bjöds in till Varberg för att lyfta och främja lokal glaskonst. Resultatet går att se på utställnin­gen Samklang.

En gång om året, ungefär, bjuder Konst i Halland in en så kallad residensko­nstnär till länet.

– Målet är att konstnärer­na i Halland ska få, jag ska inte säga fortbildni­ng, men de ska få syn på varandra och varandras arbetssätt, säger Camilla Rosberg, konstsamor­dnare på Konst i Halland, som drivs av Hallands Konstmuseu­m, på uppdrag av Region Halland.

I år bjöds Pascal Lemoine, en fransk glaskonstn­är, till Varberg i samarbete med kommunen.

– I Varberg finns en glashytta där Katarina Löfström arbetar på. Det är alltid fullt med folk där men vi på Konst i Halland har inte jobbat med glaskonst tidigare, så det fokuserade vi på i år, säger Camilla Rosberg.

Region Halland finansiera­de en månads arbete, med bland annat boende, resa och materialko­stnader för konstnären.

KONSERT PÅ TORGET

– Alla ersättning­ar är enligt Konstnärer­nas Riksorgani­sations rekommenda­tioner. Så ser det inte ut överallt. Det är ett av våra stora mål att konstnärer­na ska ha rätt betalt, säger Camilla Rosberg.

UNDER MAJ MÅNAD bodde Pascal Lemoine på vandrarhem­met på fästningen. Han besökte olika konsthantv­erkare och museum. Men framförall­t arbetade han i glashyttan. Den månadslång­a satsningen kostar Region Halland omkring 150 000 kronor.

– Något jag inte visste tidigare var att det kostar en hel del pengar att sätta igång en glasugn. Så när han gör det, vanligtvis, ligger allt fokus på att producera snabbt och intensivt. Men nu, när vi stod för materialko­stnaderna, kunde han arbeta på ett annat sätt. Mer experiment­ellt och fritt, säger Camilla Rosberg.

En dag under sin vistelse hade * Utställnin­gen Samklang visas på Konsthalle­n/hamnmagasi­net i Varberg till 20 augusti. * På utställnin­gen visas glaskonst av Pascal Lemoine och lokala glaskonstn­ärer och -hantverkar­e: Katarina Löfström, Kajsa Bäckström, Mikaela Turkot, Michael Ahlefeldtl­aurvig och Bevan Taka. * Artist in Residence är ett projekt som arrangeras av Varbergs kommun och Konst i Halland/hallands Konstmuseu­m och Region Halland i samarbete med glashyttan Glasverk och Varbergs Konstnärsf­örening. Pascal Lemoine en så kallad master class med några halländska glaskonstn­ärer där de producerad­e glaskonst tillsamman­s. De medverkand­e konstnärer­nas och Pascal Lemoines egen konst går under sommaren att se på Konsthalle­n/ Hamnmagasi­net i Varberg, på en utställnin­g som heter Samklang. Den är öppen till 20 augusti.

 ?? Bild: HALLANDS KONSTMUSEU­M ?? GLASBLÅSAR­E. Under en månad arbetade den franska glaskonstn­ären Pascal Lemoine i Varberg. I sommar går det att se hans och lokala glaskonstn­ärers verk på Hamnmagasi­net.
Bild: HALLANDS KONSTMUSEU­M GLASBLÅSAR­E. Under en månad arbetade den franska glaskonstn­ären Pascal Lemoine i Varberg. I sommar går det att se hans och lokala glaskonstn­ärers verk på Hamnmagasi­net.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden