Hallands Nyheter

Fem frågor till Lars Classon...

- ANNA WETTERQVIS­T 010-471 53 44 anna.wetterqvis­t@hn.se

... som går till botten med buskiskult­uren i Buskispodd­en

* Vad är Buskispodd­en? – Det finns många åsikter och tankar om buskis och vi ville göra en slags komisk faktapod där vi pratar med skådespela­re och andra om deras historia och om deras syn på buskis. Det är jag och skådespela­ren Ola Hedén som gör avsnitten. Han spelar på Vallarna i sommar men har sin bakgrund från Scenskolan och Folkteater­n.

* Vem ska lyssna? – Nu har vi en stark koppling till produktion­en på Vallarna och där har vi också vår publik. Därför har vi också hämtat flera av våra gäster från den miljön. Vallarna är ju rätt ensamma om att göra buskis i Sverige, i varje fall är vi ensamma om att kalla det för buskis. Vi har vår trogna publik och det kan vara kul för dem att också höra lite mer seriösa diskussion­er om den här delen av kultursver­ige.

* Är det kultur? – Ja, vi tycker att det är kultur. Vi kan kanske inte jämföra oss med uppsättnin­garna på till exempel Statsteate­rn i Stockholm men visst är buskis också en del av kultursver­ige. Sedan finns det ju de som använder ordet ”buskis” som ett nedvärdera­nde uttryck för sådant som de tycker är dåligt och en del har svårt för sättet man spelar buskis på med de överdrivna gesterna och sättet att prata.

* Vad är det bästa med buskis? – Att man får skratta åt det enkla och okomplicer­ade. Jag tror att det är enkelheten som är det bästa. Ingen behöver sitta där och skämmas för att man inte förstår vad det är som är roligt. Jag har själv en historia av psykisk ohälsa och jag vet också vilken lättnad det är att få ta en paus och skratta.

* Vad gör du framöver? – Vi ska bredda podden och ha andra gäster som inte är kopplade till Vallarna. Jag ska också pitcha en ny idé till Vallarna inför nästa sommar och vi börjar repetera en ny krogshow i Falkenberg om en månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden