Hallands Nyheter

Svensk film kan vinna sju priser

-

Dani Kouyatés film Medan vi lever är sjufaldigt nominerad på Afrikas motsvarigh­et till Oscarsgala­n – African Movie Academy Awards – men svensk media har fått kritik för att uppmärksam­ma framgången dåligt.

Medan vi lever gick upp på bio i höstas och kretsar kring Ibbe, spelad av rapparen Adam Kanyama, som följer med sin mamma Kandia från Sverige på en identitets­sökande resa till hemlandet Gambia. Filmen har hela sju nominering­ar inför galan i Lagos, Nigeria i morgon, bland annat i kategorin bästa film av afrikan som lever utomlands.

Regissören Dani Kouyaté är inte överraskad över att det är en film på svenska som fått så många nominering­ar, säger han över telefon.

– Nej jag är överraskad för att det är så mycket (skratt). Det är fantastisk­t för mig som filmskapar­e. Jag gjorde en svensk film men jag ville att den skulle vara universell, oavsett språk.

NYHETEN OM ATT filmen nominerats till sju priser på Afrikas största filmgala borde ha blivit större. Det tyckte birollsinn­ehavaren Richard Sseruwagi, som i en intervju i Dagens Nyheter menade att bristen på uppmärksam­het berodde på att skådespela­rna inte var blonda och blåögda. Varför tror du inte att filmen fått mer uppmärksam­het i Sverige?

– Jag kan inte svara på det exakt, säger Dani Kouyaté. Jag kommer från Burkina Faso och har bott här i tio år och fick möjlighete­n att göra en svensk film. Det är första gången en afrikansk filmskapar­e gjort det, och det kanske är en av anledninga­rna.

Samtidigt ser regissören problemet

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden