Hallands Nyheter

Fakta:

Dani Kouyaté

- KRISTOFFER VIITA/TT

* Född: 1961 i Burkina Faso. * Yrke: Regissör. * Aktuell med: Medan vi lever som är nominerad i sju kategorier på African Movie Academy Awards: bästa film av afrikan som lever utomlands, bästa kvinnliga huvudroll (Josette Bushell-mingo), bästa unga/lovande skådespela­re (Adam Kanyama), bästa manliga biroll (Richard Sseruwagi), bästa manus (Dani Kouyaté och Olivier Guerpillon), bästa soundtrack (Andreas Unge) samt bästa klippning (Philip Bergström). * Galan: Äger rum 15 juli i Lagos, Nigeria. Medan vi lever, som är den första svenska filmen med mestadels svarta skådespela­re, vann även i februari kritikerpr­iset på filmfestiv­alen FESPACO i Burkina Faso. * Tidigare filmer (urval): Keïta! Griotens arv (1995), Sia. Pytonormen­s dröm (2001), ”Ouaga Saga (2004). * Nästa projekt: Jobbar på en version av Shakespear­es Stormen, som ska spelas in på Fårö.

mer som en kamp om utrymmet mellan konstnärli­g och kommersiel­l film.

– DET ÄR inte lätt för film just nu. Det är inte bara en fråga om afrikanska perspektiv utan om kommersiel­la och icke-kommersiel­la filmer, och min film är inte kommersiel­l. Det är ett av problemen. Många bra filmer har ingen plats på biografern­a nu, eller visas bara i ett par veckor innan de kastas ut

på grund av trycket från de kommersiel­la filmerna. Men jag har haft tur, så jag kan inte klaga särskilt mycket.

– Att ha SFI (Svenska filminstit­utet) bakom sig är en seger i sig. Jag hoppas att det här kan öppna nya dörrar för andra sorters perspektiv, som mitt.

Medan vi lever finns på strömnings­tjänster som SF Anytime och Viaplay och ska visas på SVT i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden