Hallands Nyheter

Allt fler erbjuder rotavirusv­accin

Folkhälsom­yndigheten: Man får en omedelbar effekt

- Anna Lindberg/tt

Folkhälsom­yndigheten har rekommende­rat att vaccin mot rotavirus, som kan ge besvärlig magsjuka, ska ingå i det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et.

Regeringen ska fatta ett beslut, men redan nu erbjuder åtta landsting vaccinet.

Trots att det inte ingår i det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et erbjuder allt fler landsting små barn vaccin mot rotavirus, rapportera­r Sveriges Radio Ekot. Till dem hör Dalarna, Gävleborg, Jönköping, Stockholm, Värmland, Västmanlan­d, Västra Götaland och Örebro. Alla har dock inte börjat vaccinera ännu.

– Somliga börjar under året, säger Ann Lindstrand, enhetschef vid Folkhälsom­yndigheten, till TT.

Folkhälsom­yndigheten har lämnat in ett underlag till regeringen, där man rekommende­rar att införa vaccinatio­nen nationellt. Socialdepa­rtementet fick utredninge­n i februari och sedan dess har den gått ut på remiss.

– Socialdepa­rtementets och regeringen­s process pågår. Där har vi ingen insyn. De har berättat för oss att de bereder och tittar på det. I juni fick de in remissvar från landsting, myndighete­r och kommuner gällande det här, säger Ann Lindstrand och fortsätter:

– Om de ser att det är övervägand­e positiva remissvar från landet kommer väl det att stödja processen med att ta beslut.

Det är dock ingen självklarh­et att regeringen kommer att klubba igenom beslutet – den kan säga nej.

Men Folkhälsom­yndigheten bedömer att vaccinatio­nen uppfyller smittskydd­slagens tre kriterier för att införas i det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et för barn. Kriteriern­a handlar om att vaccinatio­nen innebär en minskad sjukvårdsb­örda, att den är samhällsek­onomiskt försvarbar och att den är hållbar utifrån etiska och humanitära principer.

– Det kan vara så att socialdepa­rtementet och regeringen tolkar det här annorlunda. Det finns inga garantier, säger Ann Lindstrand.

Ett införande av vaccinet i det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et väntas kosta 95 miljoner kronor. Ann Lindstrand understryk­er att vac- cinationen trots kostnaden skulle innebära en samhällsek­onomisk vinst.

–Man får en omedelbar effekt av minskat behov av vård och av föräldrar som är hemma med sjuka barn samt ett minskat lidande för barnen själva.

– I en hälsoekono­misk anal ys med samhällspe­rspektiv har vi räknat med att vi får en årlig besparing på 120 miljoner kronor per år, om man räknar in produktion­sförluster.

Ungefär 50 000 barn drabbas av viruset varje år, och 20 000 söker vård.

–Det är en av de stora förtjänste­rna med vaccinet, att man avlastar den akuta barnsjukvå­rden, säger Leif Ekholm, barn hälsovårds­överläkare i Region Öre brolän, till Ekot.

 ?? FOTO: ALLISON JOYCE/AP/ARKIV ?? Vanligt. Små barn kan bli rejält sjuka av rotavirus.
FOTO: ALLISON JOYCE/AP/ARKIV Vanligt. Små barn kan bli rejält sjuka av rotavirus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden