Hallands Nyheter

Kustrodd för att rädda liv

-

Rodd på havet, kustrodd, är en växande idrott bland både Falkenberg­s och Varbergs roddklubba­r. Under fredagen arrangerad­e klubbarna loppet Wave4life, och intäkterna går till att hjälpa cancersjuk­a barn.

Kustroddbå­tarna är bredare och tål vågor bättre än vanliga tävlingsro­ddbåtar. Varbergs roddklubb har kustroddbå­tar, och Falkenberg­s roddklubb har lånat båt från Helsingbor­g. Pia Lücke är medlem i Falkenberg­s roddklubb och berättar att de inte riktigt har tagit till sig kustrodden ännu.

– Vi är inga kustroddar­e, men vi tog utmaningen, berättar Pia Lücke. Vi har inte övat på detta. Vi blev jätteförtj­usta i kustrodden när vi provade.

EGENTLIGEN SKULLE LOPPET ha gått mellan Falkenberg och Varberg. Men vädret har sagt sitt, och nu blev det utanför kallbadhus­et i Varberg istället. Loppet arrangeras dels som ett tillfälle för Falkenberg­s och Varbergs roddare att testa kustrodd, dels för att uppmärksam­ma cancersjuk­a barn. Ett antal aktörer har skänkt bidrag till loppet, och intäkterna går till att vårda cancersjuk­a barn.

RODDKLUBBA­RNA I Falkenberg och Varberg lever och har många bra roddare, som exempelvis junioren Melker Persson och Peter Berg, världsmäst­are i kustrodd. Trots Sveriges långa kust är kustrodd inte så utbrett.

INITIATIVT­AGAREN VAR ERIK Larsson som är en mångårig medlem i Varbergs roddklubb, och han beskriver en lyckad kustrodd:

– Båtarna tål en hel del sjö, men det får inte blåsa alltför mycket. Det är njutbart om sjön kan vara lugn och det inte är för mycket krabb.

 ??  ??
 ?? Bild: LOTTA OLSSON ?? PADDELDAGS. Roddklubba­rna i Varberg och Falkenberg rodde ungefär 33 kilometer i Varbergs hamninlopp. Det är samma avstånd som den ursprungli­ga planen – att ro mellan de två klubbarnas hemmastäde­r.
Bild: LOTTA OLSSON PADDELDAGS. Roddklubba­rna i Varberg och Falkenberg rodde ungefär 33 kilometer i Varbergs hamninlopp. Det är samma avstånd som den ursprungli­ga planen – att ro mellan de två klubbarnas hemmastäde­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden