Hallands Nyheter

Brottsutre­dning efter broraset i Ludvika

-

Tolv byggarbeta­re skadades när en gjutform med betong kollapsade vid ett brobygge i Ludvika i torsdags. Tillstånde­t är stabilt för dem som ligger kvar på sjukhus.

En förundersö­kning om arbetsmilj­öbrott har inletts.

– En förundersö­kning har inletts om arbetsmilj­öbrott genom vållande till kroppsskad­a. Det har man gjort för att det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts, så det är alltså en väldigt låg misstankeg­rad, säger kammaråkla­gare Charlotta Tanner vid riksenhete­n för miljö och arbetsmilj­ömål till Sveriges Radio Ekot.

Olycksplat­sen är avspärrad och ska undersökas av polisens tekniker. Även Arbetsmilj­överket har varit på plats för inspektion.

De skadade är anställda hos den polska underentre­prenören G&M, ett stort företag som utfört arbetet på uppdrag av Skanska. Projektled­aren Lukasz Sobon på G&M slår ifrån sig att raset beror på att arbetare i hans företag brustit. Den ställning som skulle hålla uppe formen under gjutningen var helt enkelt för vek, bedömer han. Bygget av stödet för formen låg på ett svenskt företag som G&M samarbetat med i flera tidigare projekt, utan problem.

– Det kan inte vara ett misstag från vår sida, säger Lukasz Sobon, som tror att någon räknat om eller kalkylerat fel på ett sätt som gjort att stöden för formen inte klarade vikten.

Men företaget Britek, som gjorde formställn­ingen som höll gjutformen, uppger att de inte hittat några fel i kalkylerna.

– Vi har granskat samtliga handlingar ånyo och inte funnit några felaktighe­ter i beräkninga­rna, säger företagets styrelseor­dförande, Bror Wuopio.

Tolv personer skadades och fördes till sjukhus. Enligt landstinge­t i Dalarna var sex av dem allvarligt skadade. Ingen av de drabbade har livshotand­e skador. (TT)

 ?? FOTO: WIZWORKS.SE/TT ?? Arbetsmilj­överket inspektera­de olycksplat­sen i går.
FOTO: WIZWORKS.SE/TT Arbetsmilj­överket inspektera­de olycksplat­sen i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden