Hallands Nyheter

Känner stort lugn inför EM

FOTBOLLS-EM: ÅTTONDE STORA MÄSTERSKAP­ET FÖR PIA SUNDHAGE Hennes dagar som förbundska­pten är räknade. Men Pia Sundhage står lugn mitt i den stundande mästerskap­sstormen. – Jag sover oförskämt bra, säger hon.

- ERIC HILMERSSON ARNHEM, NEDERLÄNDE­RNA

Årets EM blir hennes åttonde stora mästerskap (EM, VM, OS) som tränare, hennes fjärde som ledare för Sverige. Hon är lugnare i sig själv nu än hon var första gången.

– Jag var oerhört ambitiös, nästan överambiti­ös, 2008. Nu får jag prioritera. Det gjorde jag även då, men nu blir jag inte lika stressad över det jag inte har hunnit med. Jag är mycket coolare, tar inte oss på för stort allvar, sa hon tidigare i veckan.

Andra idrottsled­are har beskrivit mästerskap som en stressad, pressad och allt igenom intensiv tillvaro, där saker som den egna sömnen ofta får stryka på foten till förmån för grubblerie­r. Men inte hos Sundhage.

– Till och med efter Vm-finalen med USA 2011, när vi förlorade på straffar. Då var det lite kämpigt men till slut går jag och lägger mig, och då somnar jag. Det är en gåva jag har fått, tror jag.

”Nu känner jag spelarna bättre, då blir det lite annorlunda snack i korridoren. Det är en skillnad. Om den betyder något, det vet jag inte.”

PIA SUNDHAGE

FÖRUTOM LUGNET HAR hon en känsla av att hon nu är bättre på att se spelarna, inte bara som spelare utan även som individer.

– Jag är mer på tå vad gäller det som händer i korridorer­na. Tidigare har jag resonerat så att det är därför vi har alla andra ledare med, för att titta på personen. Att jag tittar på fotbollssp­elaren. Nu känner jag spelarna bättre, då blir det lite annorlunda snack i korridoren. Det är en skillnad. Om den betyder något, det vet jag inte.

PIA SUNDHAGE VILL avsluta sin sejour i det svenska landslaget på topp, helst med ett guld. Men när hon ser tillbaka på sina fem år som förbundska­pten i hemlandet är det annat än medaljerna hon är mest stolt över.

– Det är att jag har varit tillgängli­g. Sedan jag kom till Sverige i oktober 2012 så har jag försökt vara den bästa ambassadör­en för damfotboll­en. Jag har haft föreläsnin­gar, åkt till fotbollskl­ubbar, distrikt, stått inför styrelsen och pratat. Jag kommer fortfarand­e ihåg när Kristine Lilly (landslagss­pelare i USA) sa att ”your passion for soccer is contagious” (”din passion för fotboll smittar”). Och det hoppas jag att någon av de här fåntrattar­na också säger nu efter fem år, säger Sundhage och sveper med handen mot spelarna.

– Att jag på något sätt har inspirerat dem. För vi spelar roll, väldigt mycket roll för nästa generation. Det har varit resor hit och dit, tjat hit och dit. Men det är mitt sätt att göra något gott, för damfotboll­en i första hand.

Efter gårdagens träning slog hon fast att mantrat under EM blir ”man ska hjälpa sina polare”.

– När man inte gör det utan spelar ensam – det har jag väldigt svårt för. Det händer på match också och det kan vara ett uttryck för rädsla eller frustratio­n. Fakta: Pia Sundhage * Född: 13 februari 1960 (57 år). * Spelarkarr­iär: 146 A-landskampe­r (1975–96), 71 mål.

* Klubbar som spelare: IFK Ulricehamn, SGU Falköping, Falköpings KIK, Jitex, Östers IF, Stattena, Lazio, Hammarby. * Tränarkarr­iär: Sverige F16/F19/ U21 1990–2001, Hammarby spelande tränare, 1992–94, Vallentuna BK assisteran­de 1998–99, AIK assisteran­de, 2000, Philadelph­ia Charge assisteran­de 2001–2002, Boston Breakers 2003, Kolbotn IL 2004, Kif Örebro 2005–06, Kina assisteran­de 2007, USA 2008–12, Sverige 2012–2017. * Meriter som spelare: Em-guld 1984, Em-silver 1995 och 1987, Em-brons 1989. Vm-brons 1991. Fyra Sm-guld. * Meriter som tränare: Os-guld 2008, 2012, Os-silver 2016. Vmsilver 2011. Em-semifinal 2013.

 ??  ?? RUTINERAD. Pia Sundhage vill förstås avsluta sin sejour i det svenska landslaget på topp, helst med guld. Samtidigt säger hon att det är annat än medaljerna som hon är mest stolt över efter sina år som förbundska­pten.
RUTINERAD. Pia Sundhage vill förstås avsluta sin sejour i det svenska landslaget på topp, helst med guld. Samtidigt säger hon att det är annat än medaljerna som hon är mest stolt över efter sina år som förbundska­pten.
 ?? Bild: CARL SANDIN ??
Bild: CARL SANDIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden