Hallands Nyheter

Hon utgår från barnens perspektiv

- AMANDA HORNE/TT

Barns makt och syn på världen intressera­r Matilda Ruta, den hyllade barnboksfö­rfattaren och illustratö­ren som är aktuell med Ninna och stormskola­n – den tredje boken i den omtalade barnboksse­rien.

Ninna ska börja skolan. Hon är nervös – eller är det hennes föräldrar som egentligen är mest nervösa?

Som vanligt när barnboksfö­rfattaren och illustratö­ren Matilda Ruta gör böcker för barn utgår hon från deras egna berättelse­r.

– Jag tänker att barn är i ett underläge och det är ganska svårt som vuxen att prata utifrån ett barnperspe­ktiv men jag vill verkligen jobba med det och försöka så gott jag kan.

– Sedan finns det väldigt många fantastisk­a barnböcker som gör det men jag tänker ändå att jag har något att ge där, säger Matilda Ruta.

DET VERKAR FLER tycka. I fjol blev hon nominerad till Augustpris­et för boken Åka buss om människor på flykt, skriven av Henrik Wallnäs. Och just nu befinner hon sig i Stockholms skärgård på ett Axel Sjöberg-stipendium, för sina ”särpräglad­e bildberätt­elser”.

I arbetet med böckerna om Ninna har hon haft workshops med barn där de pratat, lekt och ritat utifrån det ämne som boken ska handla om: Att ligga på sjukhus, få ett syskon eller att börja skolan.

– Många pratade om nervositet­en innan och hur de låg vakna på nätterna. Men en del kände också att det mest var de vuxna som tyckte att det var en stor händelse, säger hon.

NINNAS KÄNSLOR ILLUSTRERA­S precis som tidigare av väder och natur. I Ninna och sjukhusfåg­larna var det fåglar som fångade in barnens oroliga, jobbiga känslor och slängde ner dem i havet.

I ”Ninna och stormskola­n är det stormen som drar in när hon inte får till det med kompisrela­tionerna på skolgården.

– Det är ett skönt sätt att visa Ninnas känslor på, att använda vädret omkring henne. Jag tycker att det kan vara så, att man uppfattar världen utifrån sitt egna känsloliv.

Den första boken i serien kom 2015 och var Matilda Rutas debut som både författare och illustratö­r. Det är en bana hon vill fortsätta på och fler Ninna-böcker verkar det bli.

– Jag har en i bakhuvudet. Men jag har gjort så många böcker om henne på kort tid så jag måste pausa en liten stund och landa. Men det finns en början.

 ?? Bild: JAN-AKE ERIKSSON ?? MÅNGA STRÄNGAR PÅ SIN LYRA. Matilda Ruta är konstnär, författare och illustratö­r och kallar sig själv för bilderboks­berättare.
Bild: JAN-AKE ERIKSSON MÅNGA STRÄNGAR PÅ SIN LYRA. Matilda Ruta är konstnär, författare och illustratö­r och kallar sig själv för bilderboks­berättare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden