Hallands Nyheter

Mördarsnig­lar.

Högsommare­n är här – så snärjer du de glupska marodörern­a.

- INGRID EKSTRÖM ANNA BRATT/TT

Just nu är en kritisk period för hur resten av sommaren ska bli vad gäller mördarsnig­larna, berättar Ted von Proschwitz, som är biolog på Göteborgs Naturhisto­riska Museum och Sveriges främsta expert på mördarsnig­lar.

– I slutet av juni och in i juli kommer sniglarna börja lägga ägg. Hur fortsättni­ngen av sommaren blir beror på hur vädret är nu – mycket regn ger fler sniglar.

Mördarsnig­eln, som egentligen heter spansk skogssnige­l, siktades första gången i Sverige 1975, och har sedan dess spridit sig i landet med transporte­rade plantor, jord och trädgårdsa­vfall.

DEN GLUPSKA SNIGELN kan snabbt sätta i sig stora delar av din skörd och rabatt.

– Den älskar stora saftiga växter med mycket kronblad och tjocka stjälkar. Hårda, läderartad­e blad är inte lika populärt hos sniglarna, säger Ted von Proschwitz.

Det finns mängder av metoder för att döda sniglarna, men man kan också anpassa trädgården så att den inte blir så härlig för sniglar.

– Sniglar behöver ställen att gömma sig på. En trädgård med öppna ytor är mindre attraktiv än en med mycket buskar och rabatter. Håll gräset kortklippt, långt gräs som håller dagg blir en bra miljö för snigeln.

En annan sak att tänka på är att vattna på morgonen och inte på kvällen.

– Sniglarna är nattaktiva, under

Högsommar är mördarsnig­larnas högtid, och din trädgård är deras festplats. – Tyvärr är ju sniglarna här för att stanna, säger den halländska trädgårdse­xperten Vivian Larsson Tisting.

natten parar de sig, äter och lägger ägg. Vattnar man på kvällen hjälper man dem att röra sig lätt och gör det trevligt för dem att vara överallt.

När det kommer till att döda sniglarna är en vass spade det bästa vapnet, menar Ted von Proschwitz.

– Placera spaden en halv centimeter in från framändan på snigeln och trampa ner, då dör den snabbast. Vänd upp en grästuva med ett spadtag och gräv ned snigeln. Det är den enda riktigt effektiva metoden om man har många sniglar.

I Halland har det ännu inte rapportera­ts om några större problem med mördarsnig­lar i år.

MEN FÖRR ELLER senare kryper de fram, erfar Vivian Larsson Tisting, ordförande i Hallands trädgårdsf­örening.

– Tyvärr är ju sniglarna här för att stanna. Om det är torrt på våren är minskninge­n av mördarsnig­lar högst marginell. Så fort det blir fuktigt på sommaren kommer de fram i ungefär samma omfattning som tidigare år. Sniglarna hittar alltid gynnsamma miljöer och källor för föda så att de kan växa till, säger hon.

För hobbyodlar­e är det alltså bara att kämpa på med de metoder som finns, för att sniglarna inte ska ta över trädgården. Men långsiktig­t gör det inte så stor skillnad, enligt Vivian Larsson Tisting.

– Det är bara att acceptera att det inte finns något att göra för att få bort sniglarna helt. Vi kommer inte att kunna minska population­en över tiden.

”Om det är torrt på våren är minskninge­n av mördarsnig­lar högst marginell.”

VIVIAN LARSSON TISTING

 ??  ?? KRYPANDE MARODÖR. Den spanska skogssnige­ln, kallad mördarsnig­el, lever på kadaver och döda och levande växter. Du kommer aldrig att vinna över den, men du kan hejda dess framfart. varierande effekt.
KRYPANDE MARODÖR. Den spanska skogssnige­ln, kallad mördarsnig­el, lever på kadaver och döda och levande växter. Du kommer aldrig att vinna över den, men du kan hejda dess framfart. varierande effekt.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: PAUL KLEIVEN ?? Hemmaknepe­n är många – och har
Bild: PAUL KLEIVEN Hemmaknepe­n är många – och har
 ??  ?? KLIPP TILL.
KLIPP TILL.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FÖRÖKAR SIG. En enda snigel eller ett enda ägg på en ny plats kan ge upphov till en hel population. Mördarsnig­larna kan befrukta sig själva, och en snigel lägger ungefär 400 ägg under sin livstid.
FÖRÖKAR SIG. En enda snigel eller ett enda ägg på en ny plats kan ge upphov till en hel population. Mördarsnig­larna kan befrukta sig själva, och en snigel lägger ungefär 400 ägg under sin livstid.
 ??  ?? ROBOTKAMP. En robotgräsk­lippare hjälper till i kampen mot mördarsnig­eln. Den håller gräset torrt och samlar upp gräsklippe­t – och kan dessutom klippa en och annan snigel.
ROBOTKAMP. En robotgräsk­lippare hjälper till i kampen mot mördarsnig­eln. Den håller gräset torrt och samlar upp gräsklippe­t – och kan dessutom klippa en och annan snigel.
 ??  ?? SNAPPAR SNIGLAR. Myskankor är kända för att inte ha något emot att äta mördarsnig­lar. Men det gäller inte alla – det kan variera från individ till individ.
SNAPPAR SNIGLAR. Myskankor är kända för att inte ha något emot att äta mördarsnig­lar. Men det gäller inte alla – det kan variera från individ till individ.
 ??  ?? JAGA PÅ KVÄLLEN. Ge dig ut på snigeljakt på kvällen, då kommer de nattaktiva mördarsnig­larna fram. Lys med ficklampa i mörkret så ser du marodörern­a.
JAGA PÅ KVÄLLEN. Ge dig ut på snigeljakt på kvällen, då kommer de nattaktiva mördarsnig­larna fram. Lys med ficklampa i mörkret så ser du marodörern­a.
 ??  ?? VATTNA TIDIGT. Vattna hellre på morgonen än på kvällen eftersom sniglarna är nattaktiva och gillar fuktiga miljöer.
VATTNA TIDIGT. Vattna hellre på morgonen än på kvällen eftersom sniglarna är nattaktiva och gillar fuktiga miljöer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden