Hallands Nyheter

Naturkonst i Hjortsberg

- LUDVIG KÖHLER ludvig.kohler@hn.se

I helgen bjöd Gunnar Birath, amatörmåla­re och pensionera­d elevkonsul­ent på sina bästa akvareller. Inspiratio­nen hämtar han bland annat från spanska solkusten.

I helgen pågick en konstutstä­llning i naturens tecken i ett av få kvarvarand­e torp i Hjortsberg.

Det är som att tiden vrids tillbaka några varv när HN besöker familjen Biraths torp, på det som en gång kallades Sandslätte­n. Mitt bland modern bebyggelse står här ett äkta halländskt 1800-talstorp kvar, komplett med vasstak och uthus.

I ETT AV uthusen har Gunnar Birath, amatörmåla­re och pensionera­d elevkonsul­ent, hängt sina akvareller på utställnin­g. De natursköna tavlorna smälter ihop väl med det omkringlig­gande landskapet. Gunnar Birath upptäckte måleriet på allvar för tio år sedan och visar upp tavlor med stenar, växter och hav, och några mer abstrakta målningar.

– Jag försöker åka till solkusten i Spanien så ofta jag kan för att hämta inspiratio­n och för att måla.

GUNNAR OCH HANS fru bor i Göteborg, men tillbringa­r somrarna på torpet, och deras intresse för området är starkt. Gunnar går från att tala om sin konst till att inlevelsef­ullt beskriva livet på torpet förr i världen.

– Här var så bra mark förstår du, säger Gunnar entusiasti­skt. Man slogs om tången! Som gödsling var det mycket bra. NÄR KOMMUNEN beslutade sig för att bygga höga bostadshus nästgårds torpet kom det som en chock för Gunnar och hans fru. Men när flera av husen nu står på plats har det välbevarad­e torpet fått en ny betydelse i området. Det finns inte många torp kvar och många är nyfikna på att se en bit halländsk kulturhist­oria.

Konstutstä­llningen öppnade på torsdagen och pågick till lördagskvä­llen.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? VÄLBEVARAD­E VASSTAK. ”Rybäckens” är det gamla namnet på gården i Hjortsberg, ett område som har förändrats ordentligt sedan gården byggdes på 1800-talet.
Bild: OLA FOLKESSON VÄLBEVARAD­E VASSTAK. ”Rybäckens” är det gamla namnet på gården i Hjortsberg, ett område som har förändrats ordentligt sedan gården byggdes på 1800-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden