Hallands Nyheter

Få deltar i sommarskol­a

SKOLA: 772 200 KRONOR TILL VARBERGS LOVSKOLOR UNDER 2017

-

Varberg får 772 200 kronor till lovskolor 2017. Men trots stort bidrag är deltagande­t lågt under sommarskol­an på Peder Skrivares skola.

Varberg har sökt högre bidrag än både Halmstad och Falkenberg för årets lovskolor. En möjlighet till extraunder­visning som ger eleverna en andra chans. Men bara 30 procent deltar.

Skolgården ekar tom på Peder Skrivares skola som vanligtvis rymmer över 1 700 elever. I korridorer­na är klimatet avslappnat. Något som kan bero på att eleverna i sommarskol­an är färre än planerat.

– Man kan tycka att sex elever i en klass låter lite, men det skapar en trygghet och då går det mycket snabbare att få eleverna att våga prata och inte vara så rädda för att göra misstag, säger Patrik Mattisson.

Varbergs kommun anordnar i sommar två olika sommarlovs­skolor. En för nyanlända svenskar som läser språkintro­duktionspr­ogrammet och en för eleverna i grundskola­n som ska läsa upp sina betyg inför gymnasiet.

KOMMUNEN RÄKNADE MED att 160 elever skulle komma till sommarskol­an för språkintro­duktionspr­ogrammet men bara 100 elever anmälde sig. Av dem dök bara 45 stycken upp.

– I min klass är vi kanske fyra till fem stycken, men alla kommer inte varje dag. Idag var vi fyra stycken säger Milad Jafari, elev på språkintro­duktionspr­ogrammets sommarskol­a.

Han har varit i Sverige i snart två år och detta är hans andra sommar på Peder Skrivares sommarskol­a. Milad Jafari är tacksam över att det finns möjlighet att studera svenska under sommaren.

– Det hjälper jättemycke­t. Man glömmer bort den svenska man lärt sig under läsåret när man går på semester med sina vänner från hemlandet. Då pratar man hela tiden sitt modersmål, säger han.

I FIKARUMMET PRATAS det om att det är bra att klasserna inte är så stora, eftersom det betyder att man

kan ge varje elev mer tid. Att vara lärare för eleverna i Språkintro­duktionspr­ogrammet är ett yrke som kräver både kreativite­t och god iakttagels­eförmåga.

– Eftersom jag inte pratar dari eller arabiska, vilket är våra huvudspråk här på skolan, så kan jag ibland få använda mig av innovativa metoder för att göra mig förstådd. Jag fick till exempel falla rätt ner i golvet när ordet falla skulle förklaras, säger Patrik Mattisson med ett skratt.

Eleverna är också flitiga med sina mobiler och internet används ofta som hjälpmedel när språkbegrä­nsningen gör sig påmind.

– Ibland blir det Google translate och ibland får de visa bilder. Sen är det viktigt för mig som lärare att hålla koll så att verkligen alla har förstått innan jag går vidare med lektionen, säger Patrik Mattisson.

I AUGUSTI ÄR det dags för grundskola­ns sommarskol­a och där har kommunen ansökt om bidrag för 50 elever. Men Elisabet Svennerstå­l Johnsson, förvaltnin­gschef Barn- o utbildning­sförvaltni­ngen, bekräftar att det bara är 20 till 25 elever som anmält sig.

Orsaken till det låga deltagande­t på sommarskol­an för språkintro­duktionen är oklart. Men en anledning

 ??  ?? LUNGT KLIMAT. I klassrumme­t på våning två sitter eleverna och lyssnar till dagens undervisni­ng. Vanligtvis är klasserna
LUNGT KLIMAT. I klassrumme­t på våning två sitter eleverna och lyssnar till dagens undervisni­ng. Vanligtvis är klasserna
 ?? Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER ?? inte större än sex personer.
Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER inte större än sex personer.
 ?? Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER ?? SOMMARSKOL­AN GÖR SKILLNAD. Milad Jafari och vännen Bagher Hossaini är glada över möjlighete­n att studera svenska under sommarlove­t.
Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER SOMMARSKOL­AN GÖR SKILLNAD. Milad Jafari och vännen Bagher Hossaini är glada över möjlighete­n att studera svenska under sommarlove­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden