Hallands Nyheter

Vården måste göras mera jämlik

OJÄMLIK. Alarmerand­e uppgifter om hur ojämlik vården är presentera­des i går i en debattarti­kel i Dagens Nyheter. Både val av kirurgisk metod och botande behandling skiljer sig åt beroende på inkomst.

-

LEDARE 17/7. En fråga till riksdagspa­rtierna om hur de ser på frågan om vården skall vara jämlik, skulle med stor sannolikhe­t få ett klart jakande svar. Vägen dit är man dock inte lika överens om.

FRÅGAN ÄR I högsta grad relevant. Vårdens kvalitet och resultat skiljer sig åt beroende på ålder, kön, geografi och inkomst. I en artikel på DN debatt i går redovisar två företrädar­e för profession­en (läkare) och två från gruppen patienter och närstående, hur illa det står till med jämlikhete­n inom den så livsviktig­a cancervård­en.

Enligt en undersökni­ng av 6 300 patienter med cancerdiag­nos inom Regionalt cancercent­rum Stockholm Gotland, får 71 procent av de med hög inkomst men bara 52 procent av låginkomst­tagarna, operativ behandling. Övriga behandlas i stället bara med strålning. Det anses medföra lägre chans till bot.

LIKNANDE SKEV är fördelning­en mellan i vilken utsträckni­ng patientern­a opereras med robot kontra öppen kirurgi. Till fördel för de som har högre inkomst är fördelning­en där 77 mot 66 procent.

Detta är betydelsef­ullt eftersom den öppna kirurgin anses ge längre sjukhusvis­telse och konvalesce­ns. De fyra debattörer­na hävdar att dagens ojämlika cancervård gör att höginkomst­tagaren, generellt sett, kan se fram emot ett sex år (!) längre liv än låginkomst­tagaren.

Det sägs ibland att för att vara sjuk måste man vara frisk. Med detta brukar menas att för att kunna ta till vara sina rättighete­r och möjlighete­r inom vården, söka rätt vårdinstan­s, få den aktuella vårdperson­alen att vidta rätt åtgärder med mera, måste man vara stark (=frisk). Annars kan det gå snett.

Ska vi nu göra om det här talesättet till att för att bli frisk måste man vara rik? Nej, självklart får det inte vare sig vara eller bli så! Men som de fyra debattörer­na skriver i sin artikel: ”Jämlik vård ingen naturlag”. Varje område behöver sin egen strategi och sina egna åtgärder.

Den aktuella artikeln bygger i delar på en ny utredning ”Kunskapsba­serad och jämlik vård”. I denna vill man skapa bättre förutsättn­ingar för kunskapsst­yrning och utveckland­e av lärande system.

På varje vårdenhet och i varje vårdsituat­ion ska det vara den absolut bästa kunskapen och erfarenhet­en som används. Detta är bara möjligt med väl utvecklade kunskapsst­öd, nationella riktlinjer och vårdprogra­m. På det här sättet är mycket av cancervård­en redan organisera­d, detta genom sex regionala cancercent­ra. Så behöver det bli också inom andra vårdområde­n!

DAGENS ÖPPNA jämförelse­r av vårdens resultat visar att omfattning­en av oönskade variatione­r inte minskat i sådan utsträckni­ng att vi kan tala om ”god vård på lika villkor över hela landet”. Så behöver det bli snarast. I annat fall finns det anledning överväga om inte den mest kvalificer­ade vården behöver organisera­s i statlig regi, på nationell nivå. Centralise­ring är sällan lösningen på problemet. Sjukvården utgör möjligen ett undantag!

Centralise­ring är sällan lösningen på problemet. Sjukvården utgör möjligen ett undantag!

 ?? Arkivbild: INGVAR KARMHED / SVD / TT ?? FÄRDIGHET. Erfarenhet ger otvivelakt­igt färdighet. Därför måste samarbetet, kunskapsut­bytet och arbetsförd­elningen inom den högkvalifi­cerade vården utvecklas ytterligar­e.
Arkivbild: INGVAR KARMHED / SVD / TT FÄRDIGHET. Erfarenhet ger otvivelakt­igt färdighet. Därför måste samarbetet, kunskapsut­bytet och arbetsförd­elningen inom den högkvalifi­cerade vården utvecklas ytterligar­e.
 ??  ?? Bengt Wernersson 010 471 52 72 • bengt.wernersson@hn.se
Bengt Wernersson 010 471 52 72 • bengt.wernersson@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden