Hallands Nyheter

Du är välkommen till Ängarna, Thomas

-

på debattarti­keln ”Hur tänker bygglovsnä­mnden?” (12/7).

SVARTRÅ. Jag blir verkligen glad över att Gekåsdeläg­aren Thomas Karlsson köpt gården Ängarna som hans släkt och grannar skött i flera generation­er. Vi blir därmed nabor även om det är en å emellan oss. Våra förfäder har brukat åkermarken och skogen på ett sådant sätt att dessa håller naturreser­vatsklass. Den nutida skötseln av reservaten håller tyvärr inte samma höga klass.

SEDAN VI FLYTTADE tillbaks 1976 har i närområdet bildats tre reservat. Bor man runt Sumpafalle­n får man en annan syn på området än vad proffstyck­are från t ex Glommen får Släkten som format alla riksintres­sen för naturvård och kulturminn­esvård måste få möjlighete­n att utforma landskapsr­ummen även framöver.

Personlige­n driver jag frågor som att lätta på strandskyd­det här och var. Men att försöka få ner hus i denna trakt utan skohorn är inte lätt. Utmed Högvadsån är det Natura 2000-område plus att strandskyd­d råder för alla bäckar.

MELLANBYGD­EN I Ätradalen som Ängarna i Svartrå är en del av behöver fler åretruntbo­ende med känsla för området.

Personer som vistas där varje dag ser förändring­arna. Just nu står kampen mellan öppna åkermarker med inslag av lövskog eller barrskog.

Så över till själva sakfrågan om bygglovet. Passar ett stenslott in i denna miljö? Det blir en helt subjektiv bedömning. Byggnaden kommer att ligga dolt och tar stöd av bakomligga­nde Ängaberg.

DÄRMED UNDVIKS EN siluettbil­dning. Det finns fler byggnation­er av granit i området. Se på t ex bron över Högvadsån i Boarp! Den finns avbildad på målningar från området. Jag tycker att både Thomas och bygglovsnä­mnden tagit ett bra beslut.

Ingemar Johansson

 ??  ?? UR HN 27/6.
UR HN 27/6.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden