Hallands Nyheter

I Bua hamn hölls populär festival i fiskens tecken

- LOTTA OLSSON lotta.olsson@hn.se

Det bjöds på fint väder, somrig havsmat, tradition och levande musik. Det fanns många anledninga­r till att fler än vanligt hittar till årets upplaga av Makrillfes­tivalen.

– Vi räknar ju inte alla som kommer hit men jag skulle tro att det är rekord i dag. Jag tror vi har passerat 3 000 besökare, säger Nisse Nilsson som är samordnare för festivalen när HN är på plats vid tre-tiden på lördagseft­ermiddagen.

UNGEFÄR DÅ SPELADE musikalart­isten Peter Johansson och hans band Rockbox. De var den andra programpun­kten av sju på festivalen som höll på till midnatt på lördagen. Efter spelningen var det dags att utse årets Buabo och det priset fick Nisse Nilsson själv. Föreningen Buas Framtid motiverade sitt val med att Nisse Nilsson är en eldsjäl som har engagerat sig i trakten i flera årtionden.

– Jag vet ju själv att jag har hållit på rätt länge. Så är det roligt att känna att det man gör är uppskattat, säger han. och Nisse Nilsson har varit med och arrangerat festivalen i många år. I dag finns det allt från marknad och musik till karuseller och spel. Men i centrum står makrillen och på festivalda­gen säljs det tusentals portioner makrill. Varför det blev just en makrillfes­tival har Nisse Nilsson koll på.

– Det här är den tiden på året som det finns makrill och dessutom är det en bra tid för att locka fler än bara Buaborna, med alla sommargäst­er.

Att festivalen är namne med en fisk känns nog självklart för de flesta hallänning­ar.

– Det handlar om att det är ett fiskesamhä­lle. Det finns en fråga i en gammal version av Trivial Pursuit om vilket som är Hallands första fiskesamhä­lle – svaret är Bua.

 ?? Bild: LOTTA OLSSON ?? KAJPLATS. Aktivitete­n i hamnen ökar minst sagt på festivalda­gen när besökarna och attraktion­erna hälsar på.
Bild: LOTTA OLSSON KAJPLATS. Aktivitete­n i hamnen ökar minst sagt på festivalda­gen när besökarna och attraktion­erna hälsar på.
 ?? Bild: LOTTA OLSSON ?? NAMNE. En av huvudattra­ktionerna på festivalen är självklart makrillen. Kötiden är således därefter – det var en timmes väntan för att få beställa tallrikarn­a på bilden.
Bild: LOTTA OLSSON NAMNE. En av huvudattra­ktionerna på festivalen är självklart makrillen. Kötiden är således därefter – det var en timmes väntan för att få beställa tallrikarn­a på bilden.
 ?? Bild: LOTTA OLSSON ?? PRISTAGARE. Nisse Nilsson är samordnare för festivalen som arrangeras av föreningar­na Buas Framtid och Bua IF. För sitt arbete i trakten fick han ta emot priset som årets Buabo.
Bild: LOTTA OLSSON PRISTAGARE. Nisse Nilsson är samordnare för festivalen som arrangeras av föreningar­na Buas Framtid och Bua IF. För sitt arbete i trakten fick han ta emot priset som årets Buabo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden