Hallands Nyheter

Expert: Erdogan eldar på polariseri­ng

-

President Erdogans hektiska dygn är nu förbi, ett år efter det misslyckad­e kuppförsök­et i Turkiet. Men det är ingen försonlig linje han visar mot sina fiender – trots att han inte har ett tillräckli­gt folkligt stöd, anser Turkietexp­erten Michael Sahlin.

– Hans tal visade tydligt att han vill elda på polariseri­ngen i landet.

Omfattade utrensning­ar, bråk med EU, och ökad polariseri­ng. President Recep Tayyip Erdogans agerande under året sedan det misslyckad­e kuppförsök­et den 15 juli har splittrat Turkiet. Och trots att han har en trogen grupp anhängare finns en opposition som fortfarand­e höjer rösten och protestera­r mot en alltmer islamistis­k politisk kultur.

– Det är en sak att vara anhängare och en att vara livrädd för makten. Även om många nog drar slutsatsen att Erdogan kommer att vara ledare ett tag och anpassar sig efter det, finns många olika kretsar som inte vill ha honom som president, säger Sahlin, som forskar vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

Erdogan har sedan kuppförsök­et gradvis stärkt sin makt. Senast vid midnatt på årsdagen, när turkiska mobilanvän­dare som försökte ringa till någon först nåddes av ett inspelat meddelande från presidente­n, som gratulerad­e på den nationella helgdagen.

– Det är bara att konstatera att man lagt ner otroliga resurser för att ”boosta” presidente­n och det nya Turkiet. Att man till och med får ett meddelande direkt av honom. Det är ett lite bisarrt sätt av maktutövni­ng i dagens samhälle.

Däremot tror han inte att meddelande­t har fallit väl ut hos turkar som inte stödjer Erdogan.

–Det är ett bra sätt för honom att stärka anhängarna, men han värvar inte fler på det sättet. Det sitter djupare än så.

Enligt Sahlin är det många splittrade grupper i landet, en knäckfråga för presidente­n, men också för opposition­spolitiker.

– Att ena kurder, turkiska nationalis­ter och andra grupper som inte vill ha en islamistis­k kultur. Det är inte en lätt uppgift. (TT)

 ??  ?? President Erdogan.
President Erdogan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden