Hallands Nyheter

Plastpåsen i skottglugg­en

Förbruknin­gen minskade när butikskedj­or började ta betalt för bärkassarn­a

-

Plastpåsen befinner sig i skottglugg­en i egenskap av miljöbov. Flera klädkedjor tar numera betalt för plastpåsar. Men dagligvaru­handeln har inga planer på att höja priset. I stället uppmuntrar man kunderna att återanvänd­a och återvinna plastkassa­r.

Offensiven mot plastkassa­r sker nu på flera fronter. Användning­en av plastkassa­r i Europa måste enligt ett EUdirektiv minskas med hälften till 2025. Regeringen har nyligen tillsatt en utredning som ska se över hur man kan minska negativa miljöeffek­ter från plast. Förbud, skatter, avgifter och nya pantsystem ska övervägas.

Klädkedjor­na H&M, Lindex och Kappahl började i juni att ta betalt för plastpåsar i svenska butiker. Sedan dess har fler kedjor anslutit sig. Resultatet blev att förbruknin­gen av plastpåsar minskade ordentligt. Bara 30 procent av kunderna väljer att köpa en påse på Lindex.

Sedan den 1 juni tvingar en ny Eu-förordning butiker att informera sina kunder om de skadliga effekter som plastpåsar har för miljön. Dagligvaru­handeln anpassar sig nu till förordning­en.

Axfoods dagligvaru­kedja Hemköp införde i maj pant på plastpåsar i en Stockholms­butik. Ambitionen är att lansera pant på plastpåsar i fler butiker.

Göran Svalling, som just har bunkrat upp med mat inför en segeltur, känner till att man kan panta plastpåsar i butiken, men han har själv inte gjort det.

– Jag använder mina plastpåsar till soppåsar. Jag kör in dem i de vanliga hushållsav­fallen, så jag skulle antagligen inte panta.

Anette Hagelberg, som är kassaansva­rig på Hemköpsbut­iken, ser ett växande intresse för att panta plastpåsar.

– Det växer mer och mer för varje vecka egentligen. Det är många som fortfarand­e inte vet om det utan reagerar mest på att det är en krona pant på påsarna. När man sedan berättar om att man kan panta och att det gynnar miljön ser man det bara som positivt.

Axfoods presschef Claes Salomonsso­n utesluter inte att dess kedjor kan komma att höja priset på plastpåsar för att få ner förbruknin­gen.

– Det är ju en tänkbar möjlighet i framtiden. Vi får väl se om det här får någon påverkan, gör de inte det är väl att höja priset ett annat alternativ.

Ica försöker få sina kunder att återanvänd­a plastpåsar­na.

– Det är väldig viktigt vad man som konsument kan göra. Budskapet som vi har på ganska nyligen framtagna skyltar är att återanvänd­a plastkasse­n så många gånger som möjligt. Det är mycket det som är själva nyckeln i ett miljöpersp­ektiv, säger Maria Smith, miljöchef på Ica.

Frågan om att höja priset på plastpåsar ligger inte hos Ica centralt utan det är de enskilda handlarna som beslutar om det.

– Det är ingenting som vi på Ica Sverige kan jobba med utan den frågan får du rikta till handlare.

Coop påpekar att man under flera år arbetat med att försöka minska användning­en av plastpåsar. Coop har, i likhet med övriga kedjor, gått över till plastkassa­r framställd­a av sockerrör och plastkassa­r producerad­e av returplast. Det finns dessutom informatio­n tryckt på Coops kassar om att de bör återanvänd­as och sedan återvinnas som mjukplast. Däremot finns det inga planer på att höja priset på plastpåsar.

– Nej, det är inte aktuellt, säger Charlotte Åsell, pressekret­erare på Coop.

Peter Challis/tt

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? Återanvänd­er. Hemköp Torsplan har infört pant på plastpåsar. Kunden Göran Svalling brukar återanvänd­a sina plastpåsar som soppåsar, men tycker att det är en bra idé att man kan panta plastpåsar.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT Återanvänd­er. Hemköp Torsplan har infört pant på plastpåsar. Kunden Göran Svalling brukar återanvänd­a sina plastpåsar som soppåsar, men tycker att det är en bra idé att man kan panta plastpåsar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden