Hallands Nyheter

Britter ser över straff efter frätattack­er

-

Straffen för dem som utför attacker med frätande vätskor kan komma att skärpas, rapportera­r BBC. Pressen har ökat på den brittiska regeringen efter fem attacker som utfördes på olika håll i London inom loppet av 90 minuter.

Den som utsätts för ett överfall med frätande ämne får lätt skador som inte kan botas. I dessa sammanhang kan det betyda ett helt vanställt ansikte.

”Livstid ska inte reserveras enbart för den som överlever”, skriver inrikesmin­ister Amber Rudd i en debattarti­kel i tidningen Sunday Times. Förövarna ska ”känna lagens fulla kraft”, fortsätter hon.

I nordöstra London utfördes fem attacker i torsdags. Vid attackerna kastades frätande ämnen i ansiktet på folk av förövare på moped. Två av offren har skador som polisen beskriver som ”livsföränd­rande”. En 15-åring och en 16-åring är misstänkta för överfallen.

Nu växer också kraven på regelskärp­ningar som ska göra det svårare att skaffa sig frätande ämnen. Innehav och försäljnin­g borde också förbjudas, anser många. Regeringen har därför beslutat att tillsätta en utredning med brett mandat som bland annat ska se över existerand­e lagar, domar, hur tillgången på frätande ämnen ser ut och vad offren får för stöd.

I dag kommer parlaments­ledamoten för Labour Stephen Timms att leda en debatt om kraven på att innehav av frätande vätskor ska vara brottsligt, med knivlagen som jämförelse. Förslagen handlar om lagar som gäller i England och Wales. Skottland har ett eget rättssyste­m.

Enligt polisen har antalet attacker mer än fördubblat­s sedan 2012. Under 2016 skedde 455 attacker i London – en ökning med 261 attacker från föregående år.

Ella Sundström/tt

 ?? FOTO: SARAH COBBOLD/AP ?? Innehav och försäljnin­g av frätande ämnen kan bli olagligt i Storbritan­nien.
FOTO: SARAH COBBOLD/AP Innehav och försäljnin­g av frätande ämnen kan bli olagligt i Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden