Hallands Nyheter

Regina Lund: ”Nu kollar folk mig i ögonen”

JUBILAREN: REGINA LUND HAR VÄNT MOTGÅNGEN TILL FRAMGÅNG

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Skådespela­re, sångare, låtskrivar­e, poet, författare och konstnär. Det verkar knappt finnas något konstnärli­gt fält som mångbegåva­de Regina Lund inte har ägnat sig åt, dessutom med märkbar framgång. Hon har gett ut nio album och haft runt 40 roller på teater, i tv-produktion­er och film - allt från Ofelia i “Hamlet” på Riksteater­n till hennes stora genombrott som sexiga sekreterar­en Mona i tvserien “Rederiet”. För sin rolltolkni­ng i “I hetaste laget” förärades hon 1995 med privatteat­rarnas pris Guldmasken som bästa kvinnliga skådespela­re i musikal. Hon nominerade­s 1999 till en Guldbagge för sin prestation i filmen ”Sjön”. Mycket, kan man tycka.

– NEJ, JAG tycker jag har gjort för lite. Varje morgon när jag vaknar känner jag att jag måste hinna med mycket mer, säger hon en somrig eftermidda­g på Djurgården i Stockholm.

Denna närmast explosiva energi att ge sig hän i konstens spektrum har sin förklaring.

– Det är nog för att jag är skräckslag­en och jobbar mot min blyghet och övergivenh­et och känslan av värdelöshe­t.

Svärtan bottnar i föräldrarn­as högljudda, råa och handgripli­ga bråk som utmynnade i en skilsmässa när hon var två år gammal. Pappa fick vårdnaden, men hon fick växa upp hos sina farföräldr­ar.

– Klart att jag kände mig övergiven.

Hemma hos farföräldr­arna fanns det strikta rutiner, lugn och stillhet. Men under ytan pågick Reginas tankeverks­amhet för högtryck.

– Jag fick lugn och ro till att tänka på hur jag skulle “explodera” när jag blev stor. Första gången jag exploderad­e var i smyg, när jag började på Teater- och Operahögsk­olan i Göteborg.

Men långt innan hon var 22 visste hon att hon skulle viga sitt liv åt skådespele­ri.

– Pappa var teaterregi­ssör och mamma dansare, klart att det påverkar – jag hade det i blodet!

Skådespela­ren Regina Lund har inte upplevt så många “prinsesstå­rtor” i sitt liv. Däremot svärta, ofattbar övergivenh­et och bröstcance­r. Övergivenh­eten har mynnat ut i explosiv kreativite­t, cancern har hon överlevt och hon tänker njuta som aldrig förr resten av livet.

FASTÄN HON FICK stora och tunga roller kände hon, ovanligt nog, stor dragning till lekfulla och lättsamma roller.

– Det var en större utmaning. Psykologis­kt tunga roller var som att dricka ett glas vatten för mig. Jag har inte haft så många prinsesstå­rtor i verklighet­en, min verklighet var rå och jag har sett mycket våld, misär och svåra känslor. Därför söker jag enklare känslor och tycker att romantiska komedier är så befriande.

Utöver sitt konstnärsk­ap har hon länge odlat ett stort spirituell­t intresse och bland annat arbetat som andlig vägledare och healer.

– Det är väldigt lustfyllt att hålla på med, men det har varit en extremt hård kamp att göra det och få respekt som skådespela­re. Jag har märkt att folk i Sverige tycker att jag är jättekonst­i.

För fyra år sedan fick hon diagnosen bröstcance­r.

– Min första tanke var nej, inte nu! Det fanns så mycket mer jag ville göra och uppleva: kul grejer, partnerska­p, kärlek. Min son gav mig kraft att överleva cancern, han är det bästa i mitt liv. Mina nästa 50 år vill jag njuta av livet på riktigt och lämna någonting substantie­llt efter mig.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? BILD 1: SKÅDESPELA­REN REGINA LUND FYLLER 50 ÅR OCH HAR BESTÄMT SIG FÖR ATT NJUTA AV LIVET PÅ RIKTIGT.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT BILD 1: SKÅDESPELA­REN REGINA LUND FYLLER 50 ÅR OCH HAR BESTÄMT SIG FÖR ATT NJUTA AV LIVET PÅ RIKTIGT.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden